Sabatti Falcon haulikko päältä monolokki ilman taustaa

Esittelyssä ja koeammunnassa: Sabatti Falcon -päällekkäispiippuinen haulikko

Sabatti on palannut takaisin NorDis Oy:n edustukseen Suomessa. Valikoimassa on sekä haulikoita että kivääreitä ja yhdistelmäaseita. Tällä kertaa nostamme esille Sabatin päällekkäispiippuisen Falcon -haulikon, joka sijoittuu hinnaltaan useimpia kiinnostavaan hintaluokkaan, ja joka on nykypäivän vaatimuksien mukaan myös teräshaulikelpoinen.

Italialaisen Sabattin kotipaikka on samalla alueella kuin pääosa muustakin Italian aseteollisuudesta eli Trompian laaksossa, pohjoisessa Lombardian maakunnassa. Sabatti on asevalmistajana varsin tuore. Yhtiö on 1960-luvulla perustettu, mutta Sabatti-nimisiä aseseppiä on vaikuttanut alueella vuosisatojen ajan.

Rakenteeltaan Falcon on varsin perusmallinen päällekkäispiippuinen metsästyshaulikko. Ase on tehty ja sovitettu huolellisesti. Työn jälki on siistiä ja viimeisteltyä myös katseelta piilossa olevissa kohdissa.

Baskyyli on teräksestä takomalla valmistettu yksiosainen kappale ja sen pintakäsittely on himmeän harmaa. Baskyylin kyljissä on hillityt arabeski-aiheiset kaiverrukset. Mekanismi on periaatteessa tuttu Anson-Deeley -laatikkolukko.

Monoblokki on erillinen teräksestä koneistettu kappale, johon piiput kiinnittyvät. Monoblokki muodostaa piippujen sulun. Sulkulaitteen muodostavat baskyylin etupäässä olevat saranatapit, joita vasten monoblokin etureunassa olevat puolipyöreät leikkaukset nojaavat. Monoblokin takapäässä oleva koroke painuu baskyylissä olevaan leikkaukseen ja piippupari lukitaan avaussalvan ohjaamalla, piippujen suuntaisesti liikkuvalla lukituskappaleella.

Laukaisukoneisto on yksiliipaisiminen. Piipun vaihdin on varmistimen yhteydessä. Varmistin löytyy tutusta paikasta tukin kaulalta. Varmistin ei ole automaattinen.

Suomeen tuodaan tällä hetkellä 12-76 kaliiperista versiota, josta löytyy CIP-teräshaulitestin leima. Teräshaulipatruunoiden suhteen yleinen käytäntö on se, että teräshaulipatruunoita suositellaan enintään puolisuppean supistajan kanssa käytettäviksi. Piippupari on 28 tuumaa pitkä ja varustettu vaihdettavilla sisäpuolisilla supistajilla. Sabattin piiput on huolellisesti hiottu ja piipun reiät sekä patruunapesät on kromattu.  Piippujen välissä on molemmin puolin juotettu peitekisko. Yläpiipun päällä on pinnaltaan karhennettu, ventiloitu kisko. Kiskon päässä on messingin värinen nuppijyvä.  Ejektorit ovat valikoivat.

Aseen mukana seuraa 5 supistusholkin sarja avaimen kera. Sarja sisältää tavanomaisimmat tyypit täyssuppeasta sylinteriin. Aseen puuosat on valmistettu hyvälaatuisesta pähkinäpuusta ja pintakäsitelty öljyämällä ja kiillottamalla.

Perä on suoralinjainen vähäisellä pudotuksella ja pistoolikahva on melko loiva. Perän päätteenä on kuminen ja ventiloitu joustava perälevy. Etutukki on suoralinjainen ja reunoiltaan pyöristetty. Pistoolikahvassa ja etutukissa on ristikarhennukset. Aseessa ei ole asennettuna hihnalenkkejä, mutta sellaiset seuraavat toimituksen mukana.

Käyttökokemuksia

Sabatti Falcon koeammuttiin kahdella Bioammon valmistamalla 12-70 patruunalla eli 32 g teräshaulilatauksella ja 36 g lyijyhaulilatauksella. Molemmissa patruunoissa oli no 5 haulit eli 3 mm läpimittaiset.

Molemmilla patruunoilla ammuttiin puolisuppealla supistuksella osumakuviot Wannasee tauluun 35 m etäisyydeltä. Osumaprosentti lyijyhaulipatruunalla oli 73 % ja teräshaulipatruunalla 66 %. Sabatti Falcon on selkeästi metsästysase, mutta toimii myös radallakin.

Ase toimitetaan muovisalkussa, jonne se sopii purettuna. Toimitukseen kuuluu viisi supistusholkkia avaimineen ja muovinen säilytyslaatikko.