IMG_9347.cleaned

Esittelyssä ja koeammunnassa: Blaser BBF95 -haulikkorihla

Blaser BBF95 on päällekkäispiippuinen haulikkorihla. Sen perusmallista eli B95:stä valmistetaan sekä haulikkorihla- että kaksoisluodikkomalleja eri versioina. Blaserin haulikkorihloissa luotipiipun kaliiperivalikoimaan kuuluu 17 eri kaliiperivaihtoehtoa .22 Hornetista 9.3x74R:ään. Haulipiipun kaliiperi on puolestaan valittavissa väljyyksien 12 ja 20 välillä.

B95:n baskyyli on koneistettu alumiinista. Piippuparin saranatappi on terästä, samoin kuin baskyylin pohjaan ruuvilla kiinnitetty lukituskoroke. Terästä on myös ruuveilla baskyylin kiinnitetty erillinen iskupohja. Piippuparin rekyylivastimina toimii sekä saranatappi että baskyylin pohjalla oleva lukituskoroke. Piippupari lukittuu monoblokin alareunaan kytkeytyvällä lukituskappaleella, joka liikkuu piipun suuntaisesti. Taittovipu on tutulla paikalla tukin kaulan yläosassa. Kuvissa esiintyvässä aseessa baskyylin sivulevyissä on käsin kaiverretut eläinaiheiset kuviot. Baskyyli on väriltään teräksenharmaa ja mattapintainen.

Laukaisukoneisto on kaksiliipaisiminen ja etummainen liipaisin vaikuttaa alapiippuun ja takimmainen yläpiippuun. Laukaisukoneisto ei virity piippuja auki taitettaessa vaan iskuvasarat viritetään erikseen kumpaakin piippua varten varmistimen paikalla olevalla virittimellä.

Piippuparin pituus on 600 mm eli 23.6 tuumaa. Piiput on kiinnitetty teräksestä koneistettuun monoblokkiin. Haulipiippu on 12 kaliiperinen ja varustettu 76 mm (3 tuuman) patruunapesällä. Koeaseessa supistus on ¾ suppea ja supistus on kiinteä. Haulipiippuun on kiinnitetty hela, jonka läpi luotipiippu kulkee. Helassa on kolme säteittäistä säätöruuvia, joiden avulla luotipiipun osumapistettä voidaan säätää. Luotipiippu on valmistettu kylmätakomalla ja se on profiililtaan kevyt. Luotipiipun kaliiperi oli 6.5×47 Lapua.

Aseessa on korkealinjaiset, avojahtityyppiset avotähtäimet. Etutähtäin on säädettävissä korkeussuunnassa ja takatähtäin sivusuunnassa. Patruunapesän päällä, monoblokissa on kiinnityspaikka Blaserin omalle pikajalalle.

Koeaseen puuosat oli valmistettu kauniskuvioisesta pähkinäpuusta. Perän muotoilu on kiväärimäinen. Perässä on sianselkä-tyyppinen poskituki selkeällä pudotuksella ja kulmikas baijerilaismallinen kulmikas poskipakka. Etutukki on osin tasapohjainen, osin pyöristyvä ja malitillisesti kärkeä kohti kapeneva. Etutukin pääte on schnabel-tyyppinen.

Blaser BBF95 haulikkorihlan luotipiipulla ammuttiin osuntakoe 100 metrin ulkoradalla.   Koeammuntaa varten ase oli varustettu Leican Magnus sarjan kiskokiinnitteisellä 1.8-12×50 tähtäinkaukoputkella, joka kiinnitettiin aseen päälle Blaserin tähtäinjalustalla.

Luotipiipulla ammuttiin kahta eri tyyppistä 6.5×47 kaliiperista tehdaspatruunaa eli Lapuan 8 g Scenar ja 9.1 g Naturalis luodeilla ladattua patruunaa. Kummallakin patruunalla ammuttiin 100 m etäisyydeltä 4×5 laukauksen kasat. Parempaa osuntaa tarjosi 8 g Scenar, jolla 4×5 lks kasojen keskiarvo oli 24 mm. 9.1 g Naturaliksella vastaava 4×5 lks keskiarvo oli 39 mm.

Haulipiipulla ammuttiin Wannsee-tauluun kuviot kahdella 12 kaliiperisella haulipatruunalla eli Hull Cartridge Co:n  12/65 Hulmax patruunalla, joka oli ladattu 34 g haulipanoksella ja 3.3 mm hauleilla sekä Nordiksen Riekko-merkkisellä 12/70 patruunalla, joka oli ladattu 32 g haulipanoksella ja 2.75 mm hauleilla Molemmilla patruunoilla ammuttiin kuviot 30 m etäisyydeltä Wannsee-tauluun. Hullmaxilla osumaprosentti oli 67 % ja Riekolla 72 %.

Käsittelytuntumaltaan koease oli enemmän kiväärimäinen kuin haulikkomainen. Blaser BBF95 on hyvin tehty ja tarkka haulikkorihla.