lapua_naturalis-hunter_preview

Lapua Naturalis – sitkeyttä ja suorituskykyä

Lyijyttömyys on jälleen noussut EU:n myötä esiin, ja luonut jopa tummia pilviä metsästäjien taivaalle. Lyijyn terveysvaikutukset ovat suurin ja lähes ainoa näkökulma joka keskustelua pitää yllä. Keskustelu on todellakin tunteita herättävä, eikä ihme. Toinen, jopa suurempi aihe jää turhan usein edellä mainitun aiheen taakse pimentoon. Vaikka muutos onkin vaikea, on kupariluodeissa kuitenkin ominaisuuksia joiden vuoksi ne voivat parhaimmillaan tuoda metsästäjälle jopa lisähyötyä.

Fakta nimittäin on, että parhaimmillaan laadukas kupariluoti tarjoaa paremman suorituskyvyn kuin perinteinen lyijyluoti. Nykyaikana, jolloin metsästyksen vastuullisuus ja etiikka korostuvat ei suorituskyvystä ole kenellekään haittaa, eihän? Jotta edellä mainitun väitteen voi perustella, täytyy ensin avata hieman kupariluotien sielunmaailmaa.

Meille kaikille tuttu avautuva, messinkivaipalla ja lyijysydämellä varustettu metsästysluoti on pysynyt liki 40 vuotta muuttumattomana. Ainoa osa-alue, jota on todellisuudessa pystytty kehittämään, on vaipan ja ytimen välinen bondaus.

Kupariluoti puolestaan on markkinoille tulonsa jälkeen kehittynyt huimaa vauhtia. Esimerkiksi Lapua Naturalis joka tuli vuonna 2002 markkinoille ensimmäisenä kupariluotina elää nyt jo kolmatta sukupolveaan. Tuona aikana kaikki luodin osa-alueet aina valmistusmenetelmiä myöten ovat muuttuneet ratkaisevasti, vaikka perusideologia onkin säilynyt.

Tuotekehityksen ansiosta esimerkiksi Naturaliksessa on päästy jo heti alussa päästy parempaan avautumisikkunaan sekä korkeampaan jäämäpainoon kuin perinteisellä lyijyluodilla. Yhtälö johon lyijyluodilla ei voida koskaan päästä ja samalla yhtälö joka ratkaisee avautuvan suurriistaluodin suorituskyvyn.

On kuitenkin olennaista ymmärtää etteivät kaikki kuparia pääraaka-aineenaan käyttävät luoditkaan ole samanlaisia. Samalla tavalla kuin perinteinen lyijyluoti, myös näissä luodeissa on erilaisia materiaaliseoksia ja rakenteita.

Kupariluodin kohdalla kaikki kiteytyy valmistusmenetelmien ja materiaalin suhteeseen. Kuparin työstettävyys on hankalampaa kuin lyijyluodin ja siksi kaikki kiteytyy materiaaliseokseen, josta on käytettävillä menetelmillä mahdollista valmistaa toimiva luoti. Työstettävyyden parantamiseksi joissain työkalumessingistä tehdyssä luodissa, varsinkin edullisemmassa kupariluodissa voi olla jopa 3 % lyijyä. Näin saadaan aikaiseksi työstettäessä helpompi materiaali mutta samalla vaikutetaan luodin avautumiseen ja toimintaikkunan laajuuteen.

Käytännössä kupariluodin kohdalla kehitystyö keskittyy siis eniten valmistusmenetelmien kehittämiseen. Samasta syystä Lapua keskittyi heti alusta lähtien kehittämään Naturaliksen peruskonseptia siten, että lopputulos ei kärsi. Teollisen, isossa mittakaavassa tapahtuvan tuotannon kehittäminen käsikädessä parhaan lopputuloksen tarjoavan materiaalin kanssa ovat olleet alusta lähtien Lapuan työn ytimessä.

Jo markkinoille saapuessaan Lapua Naturalis oli jo liki 100 %, käytännössä 99,9 % kuparia. Siksi sitä voi kutsua myös ainoaksi aidoksi ja alkuperäiseksi täyskupariluodiksi. Loput prosentin osaset eivät siis Lapua Naturaliksen tapauksessa ole lyijyä vaan kuparin seassa tulevia muita ainesosia, jotka tulevat raaka-aineen tuotannossa aina mukana. Kärkenä toimiva elintarvikemuovista tehty venttiili kuuluu myös tuohon alle prosenttiin.

Koska tällainen liki puhdas kupari on yli 60 % pehmeämpää kuin seoskupari (Toisinsanoen messinkin), sillä saadaan korkein mahdollinen avautumisherkkyyden ja toimintaikkunan laajuus. Käytännössä 99,9 % kuparin muotoutumiseen tarvitaan huomattavasti pienempi vastus, mutta samalla se toimii vielä korkeissakin nopeuksissa ongelmitta.

Juuri siis materiaalinsa vuoksi Naturalis aukeaa alhaisemmissa nopeuksissa ja on silti sitkeydeltään parempi kuin premium-lyijyluodit. Se siis myös kestää kovempia lähtönopeuksia ja siksi sen avautumisikkuna on markkinoiden laajin. Tästä syystä Lapua Naturalis on yksi niistä harvoista kupariluodeista, joilla on pystytty säilyttämään raskaammat painot ja silti hitaammat avautumisnopeudet. Skandinaavisen hirvijahdin vaatimukset ovat siis olleet Naturaliksen kehittämisessä etusijalla, verrattuna niihin markkinoihin joissa nopeammat ja kevyempiä luoteja käyttävät magnum-kaliiperit ovat suositumpia.

Sitkeän materiaalinsa sekä kärkiontelonsa muodon ansiosta Naturalis myös avautuu muotoon joka maksimoi haavakanavan. Luodin kunnollinen sienettyminen sekä kärkeen jäävä ontelo varmistavat sen, että luoti tekee työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä ominaisuudessa on korkean suorituskyvyn ydin, ja se on mahdollista vain edellä mainittujen ominaisuuksien ansiosta.

Naturaliksen tapauksessa suorituskyky siis nojaa nykyään siihen, että kiivasta vauhtia etenevä tuotekehitys on nykyisessä sukupolvessa pystynyt yhdistämään sitkeän materiaalin, tuotesuojatun kärkiontelon rakenteen sekä lopullisen sitkeyden varmistavan lämpökäsittelyn. Aitona ja alkuperäisenä kupariluotina se vie kupariluoteja edelläkävijänä eteenpäin.

Lapua Naturalis, sitkeyttä ja suorituskykyä suurriistan metsästykseen. Respecting the Game tietenkin.