Leica PRS OA kiväärin päällä 5-30_56i

Esittelyssä ja koeammunnassa: Leica PRS 5-30×56 i -kiikaritähtäin pitkän matkan ammuntaan

Leica toi hiljattain markkinoille pitkän matkan ammuntaan ja erityisesti PRS (Precision Rifle Series) tyyppiseen ammuntaan tarkoitetun kiikaritähtäimen, joka poikkeaa monessa suhteessa muista Leican tähtäimistä.

Leica PRS 5-30×56 i on isokokoinen pitkän matkan ammuntaan tarkoitettu tähtäin. Tähtäin painaa yli kilon ja sen pituus 365 mm. Mukana oleva vastavalosuoja kasvattaa pituutta vielä 100 mm verran. Runkoputki on koon mukaan järeä eli 34 mm. Objektiivin nimellishalkaisija on 56 mm. Yksiosainen runko on koneistettu alumiinista. Tähtäin on vesitiivis neljään metriin asti ja tähtäin on luonnollisesti typpitäytteinen.

Optiikan pienin suurennussuhde on 5 x ja suurin suurennussuhde on 30 x eli zoomi näiden välillä on 6 kertainen. Pienimmällä suurennuksella näkökenttä on 100 m etäisyydellä 8,2 m ja suurimmalla 1,3 m. Linssit on pinnoitettu lialta ja naarmuilta suojaavalla AquaDura -pinnoitteella.

Saksassa valmistetussa tähtäimessä säätökoneisto toimii eurooppalaiseen optiikkaan vakiintuneilla 0.1 mrad naksuilla eli yksi naksu siirtää osumapistettä 100 m etäisyydellä 1 cm. Korkeus ja sivusäätötornit toimivat samoilla naksuilla. Matka- ja sivusäätörummut ovat sormin säädettävissä ja ilman suojakorkkeja. Korkeussäädön kokonaisliikevara on 3,2 m 100 m etäisyydellä ja sivusäädön vastaavasti 1,8 m 100 m etäisyydellä eli milliradiaaneina säätöjen liikevara on 32 mrad ja 18 mrad.

Matka- ja sivusäätörummut ovat nollattavissa ilman työkaluja. Tämän lisäksi matkarumpu on varustettu ns. zero stop -ominaisuudella, eli matkarumpu voidaan lukita niin, että sitä ei voi kääntää asetuskohtaa alemmas. 32 mrad korkeussäätövara ei tietenkään sovi yhdelle matkarummun kierrokselle vaan matkarummussa kierroksia on yli kolme ja matkarummun keskellä oleva kierrosmerkki, joka nousee ja laskee rummun kierrosten mukaan.

Sivusäätörummun vastakkaisella puolella on valaisukytkimen kanssa samalla akselilla parallaksisäädön rengas, jolla parallaksikorjaus on säädettävissä 20 metristä äärettömyyteen.

Ristikko on tässä L-4A tyyppinen eli sivuilta ja alhaalta paksuilla tolpilla vahvistettu hiusristi. Vaihtoehtoisina ristikoina ovat enemmän etäisyyden mittaamiseen soveltuvat ristikot Ballistic ja PRB. Ristikko on ensimmäisellä polttotasolla, joten sitä on mahdollistakin käyttää etäisyyden mittaamiseen.

Ristikon keskiosassa oleva piste on valaistu. Valaisun kytkin on sivusäätötornin vastakkaisella puolella oleva rumpu, jossa on kymmenen kirkkausasentoa ja niiden välissä asennot, jossa valopiste sammuu. Kytkintä ei siis tarvitse kääntää koko kierrosta valopisteen sammuttamista varten. Virtalähteenä toimii yksi CR2032 tyyppinen nappiparisto.

Tähtäin kiinnitettiin kotimaisella cantilever-tyyppisellä alumiinijalustalla .223 Rem. kaliiperiseen Oberland OA15 kivääriin. Yhdistelmällä ammuttiin vaihtelevia matkoja 100 metristä 300 metriin. Patruunoina olivat sekä Lapuan tehdaspatruunat että jälleenlataukset 69 gr ja 77 gr Scenar-luodeilla. Säädöt toimivat moitteetta ja optiikka on ominaisuuksiltaan erinomaista.

Leica PRS 5-30×56 i -tähtäinkiikarin suositusvähittäishinta on 2790,00 €.