Blaser R8 Ultimate X ja Leica Fortis päällä

Esittelyssä ja koeammunnassa: Blaser R8 Ultimate X

Joissain tilanteissa Blaser R8:n lipaskapasiteetti on liian pieni. Vastauksena tähän tarpeeseen Blaser toi 2021 markkinoille Ultimate X -kiväärin, jossa aseen rakennetta on muutettu lippaan ja laukaisukoneiston suhteen. Laukaisukoneistoa on siirretty taaksepäin ja lipas on pelkästään lipas ilman liipaisinta ja liipaisinkaarta.  Muilta osin Ultimate X on R8:n Ultimate -mallin kaltainen.

Ultimate X:n lukkolaite on samanlainen kuin muissakin R8 kivääreissä. Lukkolaite ja piippu ovat myös vaihtokelpoisia R8:n muiden mallien kanssa.

Merkittävimpänä erona R8:n perusmalliin, Ultimate X:n laukaisukoneisto on kiinni aseen rungossa, aseen rungon takaosan jatkeena olevassa kotelossa. Tällä rakenteellisella ratkaisulla isolle irtolippaalle on tilaa laukaisukoneiston etupuolelle. Aseen laukaisu on etuvedoton ja tehdasasetuksissa laukaisuvastus oli 1,2 kiloa. Laukaisukoneistossa ei ole varsinaista varmistinta, vaan lukossa on handspanner eli viritinmekanismi.

Lipas on Ultimate X -mallissa oman tyyppisensä eikä se ole yhteensopiva muiden R8 -mallien kanssa. Ultimate X -mallissa voidaan käyttää adapterin avulla tavallisia R8:n lippaita. Ultimate X:n lipas on jousta lukuun ottamatta kokonaan muovirakenteinen. Lipas on kaksirivinen ja siihen sopii 10 patruunaa.

Aseen piippu on profiililtaan kevyt ja suuta kohti kapeneva. Piipun suulla oikeakätinen M15x1-kierre äänenvaimentimen kiinnittämistä varten. .308 Win -kaliiperisessa aseessa piipun pituus on 558 mm.

Aseessa ei ole avotähtäimiä. Aseeseen voidaan kiinnittää Blaserin tähtäinjalusta, mutta tavanomainen Blaserin pikajalka jää tässä mallissa liiaksi eteen ja tähtäimen silmäetäisyys kasvaa liian pitkäksi. Ultimate X:ää varten on tarjolla tähtäinjalustan paikalle kiinnitettävä, ja taaksepäin ulottuvaa picatinny-kisko.

Tukki on Blaserin Ultimate-tyyppinen, synteettisestä materiaalista valmistettu peukaloreikä-tukki. Ultimate tukin muotoilu seuraa aika pitkälle Blaserin aikaisempaa Success-tukkia.

.308 Win. -kaliiperinen R8 Ultimate koeammuttiin 100 metrin ulkoradalla. Osuntakoetta varten ase varustettiin Leican Fortis 2.5-15×50 tähtäimellä. Koeammunnassa oli käytössä kaksi Lapuan valmistamaa .308 Win. -patruunaa eli 10.85 g Lapua Scenar -luodilla ja 11 g Lapua Naturalis -luodilla ladattuja patruunoita, joilla ammuttiin 4×5 -laukauksen kasat 100 metrin etäisyydelle. Koeammunnassa parempaa osuntaa antoi Lapua Scenar, keskiarvo oli 27 millimetriä.

R8 Ultimate X on hyvin tasapainotettu ja hyvin käteen sopiva ase. Se on hieman painavampi kuin R8 Ultimate ilman X:ää. Ammuttavuudeltaan se on hyvä ja kiväärin rekyyli on kohtuullinen.