Blaser BD14 Bockdrillinki kehyksestä sivuttain

Esittelyssä ja koeammunnassa: Blaser BD14 Bockdrillinki

Bockdrillinki sanalle ei ole suomen kielessä selkeää vastinetta. Termillä tarkoitetaan yhdistelmäasetta, jossa on haulipiipun lisäksi kaksi erikaliiperista luotipiippua, jotka poikkeavat selkeästi kaliiperiltaan toisistaan. Tyypillisestä drillingistä se eroaa myös siinä suhteessa, että ase muistuttaa useammin päällekkäispiippuista haulikkorihlaa.

Meidän päiviimme asti bockdrillinkejä valmistivat pääasiassa Ferlachin asepajat ja vastaavat käsityön taitajat. Vuonna 2014 ensi kertaa esitelty Blaserin bockdrillinki BD14 toi harvinaisen asetyypin sarjavalmistukseen ja samalla hinnaltaan lähemmäs tasoa, joka on myös keskiverto-ostajan hankittavissa. BD14 on käytännössä ainoa sarjatuotantona valmistettava bockdrillinki.

BD14:n kaliiperiyhdistelmien valikoima on laaja. Pienempään luotipiippuun on saatavissa neljä eri kaliiperia mukaan lukien.22 Hornet ja.222 Rem. Isompaan luotipiippuun on yhdeksän kaliiperivaihtoehtoa 6.5×55:stä 9.3x74R:ään asti. Haulipiipun kaliiperi on aina 20/76. Tässä yhteydessä esiintyvän aseen kaliiperiyhdistelmä oli .222 Rem., 6.5×55 ja 20/76.

BD14 on siro ja vastaavaa tavanomaista drillinkiä hieman kevyempi kolmipiippuinen metsästysase. Ase on lyhyehkö ja muistuttaa päällekkäispiippuista haulikkorihlaa ainakin ulkoisesti. Blaser valmistaa käytännössä kaikkien haulikkorihlojen ja drillinkien baskyylit alumiinista eikä BD14 ole poikkeus tästä linjasta. BD14:n baskyyli on epäsymmetrinen sivussa olevan toisen luotipiipun takia.

Laukaisukoneisto on kaksiliipaisiminen. Laukaisukoneisto ei virity piippuja taitettaessa vaan iskuvasarat viritetään tukinkaulalla olevalla handspannerilla, jolla iskuvasarat voidaan laskea myös hallitusti vireestä. Erillistä varmistinta ei ole. Liipaisinkaaren etureunalla olevalla vaihtimella liipaisimet vaihdetaan piipulta toiselle. Molempien piippujen laukaisu on etuvedoton ja niiden laukaisuvastus on kilon luokkaa.

Piippujen pituus on kaliiperista riippumatta 560 mm eli 22 tuumaa mitattuna iskupohjasta piipunsuuhun. Haulipiippu on päällimmäisenä, isompikaliberinen luotipiippu haulipiipun alla ja pienempikaliberinen luotipiippu niiden oikealla puolella. Molemmat luotipiiput ovat profiililtaan ohuita ja lievästi kartiomaisia. Luotipiippujen keskinäistä osumapistettä voidaan säätää.

Haulipiippu on 20 kaliiperinen 76 mm eli 3 tuuman patruunapesällä. Supistus on joko kiinteä tai sitten haulipiippua on saatavilla vaihdettavalla supistajalla varustettuna. Haulipiippu on teräshauli kelpoinen. Avotähtäimet ovat korkealinjaiset ja ajojahtityyppiset. Monoblokin päällä on kiinnityspaikka Blaserin omalle pikakiinnitteisella tähtäinjalustalle.

Koeaseen puuosat oli valmistettu hyvänlaatuisesta pähkinäpuusta. Perän muotoilu on kiväärimäinen ja se on varustettu sianselkä-tyyppisellä poskituella sekä kulmikkaalla poskipakalla. Etutukki on aseen rakenteesta johtuen epäsymmetrinen eli oikeanpuolinen reuna on sivussa olevan luotipiipun takia alempana. Etutukki on varustettu schnabel-tyyppisellä päätteellä. Puuosat on öljytty, vahattu ja kiillotettu. Hihnalenkit ovat keskieurooppalaiseen tapaan kiinteät.

Luotipiipuilla ammuttiin 100 metrin ulkoradalla osuntakoe. Koeammuntaa varten ase oli varustettu Leican ERi-sarjan 3-12×50 tähtäinkaukoputkella.

Luotipiipuilla ammuttiin kahta 6.5×55 mm tehdaspatruunaa eli Lapuan 8 g Scenar ja 10.1 g Mega -luodilla ladattua sekä kahta .222 Rem. tehdaspatruunaa eli Lapuan 3.6 g FMJ ja SP luodeilla ladattua.

Osuntakokeessa ammuttiin kullakin patruunalla 3×5 laukauksen kasat. 6.5×55 piippu oli tarkempi ja ao. kaliiperin patruunoista osunnaltaan parempi oli  8 g Scenar, jolla 3×5 lks keskiarvo oli 26 mm. .222 Rem. kaliberisella piipulla parempaa osuntaa antoi 3.6 g FMJ, jolla kasojen keskiarvo oli 33 mm.

Haulipiipulla ammuttiin 30 m etäisyydeltä osumakuviot Wannasee tauluun Boarin muovihylsyisellä  20/76 patruunalla, jossa oli 32 g haulipanos ja haulikoko 3 mm. Osumaprosentti eli iskeamiä Wannsee taulussa oli keskimäärin 51 %.

Suomessa jahtitavat eivät ehkä suosi kahdella eri kaliiperisella luotipiipulla varustetun luotiaseen käyttöä samalla tavalla kuin Keski-Euroopassa, mutta heille, jotka tämän tyyppistä asetta haluavat ja tarvitsevat, on BD14 suhteellisesti ottaen edullinen ja laadukkaasti valmistettu vaihtoehto.