leica

Leica uutuudet 2018

Luonnollisesti myös optiikkavalmistaja Leica esitteli IWA 2018-messuilla uutuuksia.

Leica on metsästäjien keskuudessa erityisen tunnettu tarkasta etäisyysmittauksesta eikä siis ihme että isoin säväyttäjä löytyy tältä osastolta. Tai itse asiassa useampikin, sillä Leica toi kerralla kolme eri uutuutta etäisyydenmittaukseen. Leica Geovid HD-B 3000 ja HD-R 2700 ovat uusia etäisyysmittauksella varustettuja katselukiikareita ja Rangemaster CRF 2700-B uusi lisä etäisyysmittareiden sarjaan.

B (Ballistic) –malleissa uutuutta on SD-korttipaikka, jonka avulla mittareihin pystytään helposti siirtämään oman kaliiperin lentoratatiedot Leican ballistiikkaohjelmaa käyttäen. Lentoratatieto rakennetaan tietokoneella Leican Ballistic Tool-sivuilta osoitteessa ballistictool.leica-camera.com. Ohjelmassa pystyy rakentamaan ballistiset tiedot lähes kaikille tehdaslatauksille sekä myös omille räätälöidyille latauksille. Tietojen siirtäminen SD-kortilla on vaivatonta, ja jos käytössä on Leican ballistinen ristikko, voi taulukon tulostaa mukaansa.

Kun ballistiset tiedot on rakennettu, B-sarjan tuotteet pystyvät hyödyntämään sitä ABC-(Advanced Ballistic Compensation)- ominaisuuden ansiosta tarjoamaan laukaisuratkaisun kolmella vaihtoehtoisella tavalla. Käyttäjä voi halutessaan saada näytölle joko tarvittavien naksujen määrän, senttimääräisen korotuksen tai vielä tarvittaessa ampumakulman huomioivan etäisyyden. EHR eli todellisen etäisyyden laskenta huomioi varsinkin vuoristo-olosuhteissa tärkeän tiedon eli ampumakulman. EHR toimii 1100 metrin etäisyydelle asti.

Sekä kiikarimalli Geovid HD-B3000 että käteen sopiva mittari Rangefinder CRF 2700-B ovat siis varustettuja näillä hienouksilla.

R- eli Range-malleissa mittausominaisuudet ovat samat mutta ballistisen ratkaisun laskenta puuttuu. Mittausnopeus on 0,3 sekuntia, ja skannausmoodi pystyy tietenkin tuottamaan ajantasaista tietoa koko ajan.

Näyttö, jolle kaikki tämä tieto tuotetaan, on myös uudistunut. Nyt se näyttää alle 200 metrin etäisyyksillä etäisyyden myös desimaaleilla. Tämäkin on osoitus Leican mittaustarkkuudesta sillä harva markkinoilla oleva ratkaisu pystyy tarjoamaan tiedon metrin osien tarkkuudella. Esimerkiksi jousimetsästäjät kaipaavat lyhyilläkin etäisyyksillä tarkinta mahdollista dataa ja tämän siis Leican tarkka laser pystyy tuottamaan. Käytännössä mittareiden mittaustarkkuus on alle 200 metrin matkoilla 0,5 m, 200-400 metrin matkoilla 1 m, ja pisimmillä matkoilla aina 2500 metriin asti 0,5 %.

Näytölle tuotavaa informaatiota on myös kehitetty edelleen jotta sen ymmärrettävyys paranee entisestään. Samalla näytön tietojen näkyvyyttä eri olosuhteissa on kehitetty edelleen.

Leica Geovid HD-B 3000 ja Leica Geovid HD-R 2700 ovat molemmat saatavilla malleina 8×42, 10×42 ja 8×56. Kuten Leican mallimerkinnöissä logiikka menee, Geovid HD-B 3000 pystyy mittaamaan 3000 jaardiin eli 2750 metriin asti, kun taas HD-R 2700 mittaa 2700 jaardiin eli noin 2500 metriin asti.

Rangemaster CRF 2700-B on saatavilla yhtenä mallina joka pystyy mittaamaan noin 2500 metriin asti. Sen takuulla tarkka Leica-optiikka on varustettu 7x suurennuksella jotta myös mitattava kohde vielä erottuu riittävän isona pidemmältäkin. Tämä kaikki on pakattu Leican mittareille tuttuun pieneen kokoon joten uusi Rangemaster on todella tehokas työkalu metsästäjän taskuun. Sen suositushinta on vuonna 2018 850 euroa.

Geovid-kiikarimallien tarkennetut suositushinnat vahvistuvat myöhemmin, mutta 8×42-mallien hinnat tulevat asettunemaan luokkaan 2.500-3.000 €.

Etäisyysmittareiden uudistamisen lisäksi Leica on päättänyt vuonna 2018 lähteä mukaan punapistetähtäimien markkinoille.

Tempus ASPH on avoimen rakenteen tähtäin jonka erityisyytenä on Leican optista suunnittelua edustava linssi. Markkinoiden ensimmäinen punapistetähtäimien asfäärinen linssi pystyy parhaimmillaan tuomaan punapisteeseen lisää tarkkuutta, sekä varsinkin korkeakontrastisemman kuvan. Yhdestä palasta työstetyssä rungossa on lisäksi patterikotelo sivulla, joten patterin voi vaihtaa irrottamatta tähtäintä jalasta. Näin kohdistus ei muutu.

Patterin vaihto ei kuitenkaan ole asia jota tarvitsisi tehdä usein, sillä älykäs järjestelmä sammuttaa pisteen aina tarpeen mukaan. Sammutus tapahtuu 4 tunnin käyttämättömyyden jälkeen. Lisäksi Tempuksessa on pisteen kirkkauden säätö tähtäimen toisella sivulla, niiden avulla pisteen päällä oloa voi kontrolloida manuaalisesti. Pisteen osalta tähtäintä on tarjolla kahtena versiona, 3.5 ja 2 MOA malleina.

Tempuksen hinta vahvistuu myös kun tuotteet saadaan maahan, mutta hintaluokka asettuu noin 550-600 € tietämiin.

Näiden uutuuksien lisäksi Leica jatkaa Suomessa tutulla Magnus-sarjalla. Tähtäin on hyväksy ja kilpailijoita paksumman runkoputken seinämävahvuuden (1,2 mm vs. 0,8-0,9 mm) ansiosta myös lujaksi tunnustettu joten mallistossa ei ole tälle vuodelle päivityksiä tarvittu. Magnus-sarjan tähtäimiin liittyy tänä vuonna yksi kampanja, eli yleistähtäimien aatelia oleva Magnus 1,8-12x50i myydään Blaserin ostajille pikajalan kanssa kampanjahintaan 2.800 €.

Lisäksi klassisen ja siron Visuksen mattapintainen 2,5-10×42 tulee tarjolle esimerkiksi Blaserin yhdistelmäaseiden ostajille kampanjahintaan 1.800 € Blaserin oman pikajalan kanssa. Kyseinen suurennussuhde ja siro koko houkuttelevat varmasti esimerkiksi rihlakon päälle kiikaria etsiviä. Ristikkohan tässäkin mallissa on nykytyyliin valaistu.

Näillä eväillä Leica lähtee Suomessa kauteen 2018!