BA pääkansikuva

Lapua Ballistic Tips / vinkki 10: Näin teet tähtäinkiikarisi ristikon Lapua Ballistics -ohjelmalla

Voit luoda kuvan tähtäinkiikarisi ristikosta Lapua Ballistics -ohjelmalla. Voit määrittää tähtäinkiikarisi ristikon todelliset mitat laskimeen, jonka ansioista saat helpon ja toimivan visuaalisen ohjauksen sovelluksessa. Ristikon luominen on helppo prosessi, sinun tarvitsee vain laskea ristikon viivojen määrä ja tietää viivojen välinen etäisyys.

Tähtäinristikon tekeminen Lapua Ballistics -ohjelmassa

  1. Siirry kohtaan ”Kivääri / Patruuna Data” ja valitse haluamasi kivääri/patruuna/kiikari -yhdistelmä napauttamalla kynäsymbolia
  2. Siirry Ristikko-valikkoon ja valitse kohta ”Create”
  3. Nimeä ristikko
  4. Lisää pääviivojen määrä kolmelle eri suunnalle (keskipisteen yläpuolella, keskipisteen alapuolella sekä vasen ja oikea)
  5. Valitse kiikarisi säätöyksikkö (mrad – MOA – cm / 100 m – in / 100 yd)
  6. Anna ”Viivaväli” kohtaan valitsemasi yksikön arvo päälinjojen välillä
  7. Jos pääviivojen välissä on apuviivoja, napauta Apuviivat ”On”. Apuviivasi näkyvät sitten puolivälissä pääviivojen välillä.

   

Jos tähtäinkiikarisi ristikossa olevien viivojen välinen etäisyys ei ole vakio, et pysty luomaan oikean näköistä ristikkonäkymää. Kaikki ohjelman ballistiset laskelmat toimivat kuitenkin luonnollisesti oikein.

Huomaa, että linjojen välinen etäisyys (mrad, MOA jne.) voi olla vakio, mutta ne voivat myös muuttua erilaisilla suurennusasetuksilla, riippuen kiikarisi ominaisuuksista.

Ero SFP-ristikon (Second Focal Plane = toinen polttotaso) ja FFP-ristikon välillä (First Focal Plane = ensimmäinen polttotaso): tähtäinkiikarin ristikko on sijoitettu joko ensimmäiseen polttotasoon (FFP) tai toiseen polttotasoon (SFP). Suurin ero niiden välillä on se, että SFP-ristikko pysyy saman kokoisena suurennuksesta riippumatta. FFP-ristikon koko muuttuu, kun tähtäinkiikarin suurennusta muutetaan.

Suurin osa metsästäjistä ja ampujista tunnistaa SFP:n, koska se on yleisimmin käytetty perustähtäinkiikareissa. FFP-ristikko on lisännyt suosiotaan etenkin pitkän matkan ampujien käyttämissä tähtäinkiikareissa.

Käytännössä SFP-ristikon viivojen etäisyydet ovat oikeat vain yhdellä suurennuksella, yleensä korkeimmalla suurennoksella. Yksi SFP-ristikon merkittävä etu on se, että saat vahvan ja helposti näkyvän ristikon jopa pienimmällä suurennuksella.

FFP-ristikko näyttää muuttuvan suuremmaksi tai pienemmäksi, kun tähtäinkiikarin suurennusta lisätään tai pienennetään. Todellisuudessa ristikko säilyttää saman perspektiivin kohteen kanssa koko suurennusalueella. Tämä tarkoittaa, että tähtäyspisteet pysyvät samoina koko suurennusalueella. Esimerkiksi 5 MOA-viiva on aina 5 MOA kaikilla suurennusasetuksilla. FFP-ristikon haittapuoli on se, että ristikko näyttää pieneltä ja ohuelta pienellä suurennoksella ja paksulta suurella suurennoksella, joten sitä voi olla vaikea nähdä pienimmillä suurennoksilla ja se voi peittää liikaa kohdetta suurimmalla suurennoksella.