Blaser 22LR vaihtosarjan osat

Testissä Blaser R8 .22LR -vaihtosarja

Blaser-kampanjassa on tänä kesänä mukana A-Tecin vaimentimella varustettu R8 ProLeka, R8 Black Blaserin Infinity-sarjan tähtäimellä sekä R8 Ultimate. Viimeksi mainitun ostajalle on tarjolla .22 LR kaliiperin vaihtosarja.  Vaihtosarjan avulla R8 kivääri voidaan muuttaa pienoiskiväärin patruunaa ampuvaksi. .22 vaihtosarja ei ole mikään tavanomainen juttu, mutta R8:n piipunvaihtomahdollisuus mahdollistaa tämänkin.

R8:n vaihtosarja koostuu kolmesta pääosasta eli piipusta, lukkoon vaihdettavasta sulkukappaleesta ja lippaasta. Tässä kokeessa vaihtosarja oli asennettu Success peukaloreikätukilla varustettuun R8 kivääriin.

Piippu on täysikokoisen kiväärin mitoissa eli piippu on ulkomitoiltaan ja ulkonäöltään Blaserin standard-tyyppisen kiväärin piipun kokoinen ja painoinen. Piippu kiinnittyy R8 runkoon samalla tavalla kuin muutkin Blaserin vaihtopiiput. Patruunapesä on piipussa varsin syvällä ja sen edessä on patruunapesään johtava syöttösilta. Piipun perässä on kaksi patruunan ohjaimina toimivaa jousitettua tappia. Piipun päällä on kiinnityspaikka Blaserin pikajalustalle.

Lukossa kaliiperinvaihto toteutetaan sulkukappaletta vaihtamalla. Sulkukappale vastaa rakenteeltaan R8:n tavanomaista lukkoa ja se lukittuukin samalla tavalla, mutta säteittäisistä sulkuolakkeista on tässä käytössä vain n. puolet puoliympyrän muotoisessa kaaressa. Reunasytytyspatruunan keskiöstä sivuun lyövä iskuri on kiinni sulkukappaleessa ja lukon alkuperäisen iskutangon voima välittyy sen välityksellä nalliin. Sulkukappaleen iskupohja on pienoiskiväärin reunasytytyspatruunalle tarkoitettu, alta avoin ja siinä on molemminpuoliset ulosvetäjät. Lukon liike on rajoitettu n. 61 mm mittaiseksi lippaan avulla.

Lipas on istutettu R8:n lipaskotelon sisään niin, että lipas on patruunannostajan tilalla. Lipas on kokonaan muovirakenteinen ja siihen sopii 6 patruunaa. Muuten lipas on muiden R8:n lippaiden tapaan sellainen, että laukaisukoneisto kuuluu samaan kokonaisuuteen lippaan kanssa. Laukaisu on selkeä ja etuvedoton.

Puinen Success tukki on peukaloreikämallinen ja varustettu pystyllä pistoolikahvalla ja laajalla peukaloreiällä. Perässä on matala poskipakka ja vähäinen poskituki. Tukin materiaali on hyvälaatuista pähkinäpuuta.

R8 Success varustettuna .22 LR vaihtosarjalla koeammuttiin 70 metrin etäisyydeltä hiekkapussitukea käyttäen. Koeammuntaa varten ase oli varustettu Sig Sauerin  Sierra3BDX 4.4-14×44 tähtäimellä. Koeammunnassa oli käytössä kaksi .22 LR patruunaa eli Lapuan Center-X ja SK:n Long Range Match. Osuntakokeessa kummallakin patruunatyypillä ammuttiin 4×5 laukauksen kasat 50 m etäisyydelle.

Koeammunnassa parempaa käyntiä antoi Long Range Match, jolla 4×5 laukauksen keskiarvo oli 15 mm. Center-X ei toki ollut paljokaan huonompaa, sillä sen vastaava keskiarvo oli 17 mm. Osunta oli molemmilla patruunoilla erinomaista tasoa.

.22 vaihtosarja ei muuta R8:aa kevyeksi pienoiskivääriksi vaan R8:sta tulee isokaliiperisen kiväärin mittoja vastaava harjoitteluase, jolla voi harjoitella kustannustehokkaasti ja myös paikoissa, joissa isolla kiväärillä ei voi ampua.