Sabatti Forest Rusanin pikajalla ja Leica Amplus 6 tähtäimellä

Esittelyssä Sabatti Forest -haulikkorihla

Sabattin tuotevalikoima Suomessa laajenee ja tämän kauden uutuuksia on Sabatti Forest -haulikkorihla, jota on tällä hetkellä saatavissa kaliiperiyhdistelmässä 12/76 /6,5×55 SE.

Sabatti Forest on eurooppalaiseen tyyliin muotoiltu päällekkäispiippuinen haulikkorihla, jossa haulipiippu on päällä ja luotipiippu alapuolella. Rakenteeltaan se on varsin perusmallinen ja ase on tehty ja sovitettu huolellisesti. Kuten muissakin Sabatin aseissa, työn jälki on siistiä ja viimeisteltyä myös katseelta piilossa olevissa kohdissa.

Baskyyli on teräksestä takomalla ja koneistamalla valmistettu yksiosainen kappale ja sen pintakäsittelynä on himmeän harmaa kromaus. Baskyylin kyljissä on riista-aiheiset kaiverrukset.

Monoblokki on teräksestä valmistettu yksiosainen kappale, johon piippupari on istutettu. Sulku on toteutettu niin, että monoblokin takaosassa on vierekkäiset korokkeet, jotka painuvat baskyylin pohjassa oleviin vastinpintoihin. Tämän lisäksi baskyylin saranatapit nojaavat monoblokin vastaaviin pintoihin. Piippupari lukitaan piippujen suuntaisesti liikkuvalla lukituskappaleella, joka kytkeytyy monoblokin perään.

Laukaisukoneisto on kaksiliipaisiminen; etummainen liipaisin laukaisee haulipiipun ja takimmainen luotipiipun. Forestin rinnakkaismallissa, Forest STE:ssä, on herkistin luotipiipun liipaisimessa. Varmistin on manuaalinen ja se löytyy tutusta paikasta tukin kaulalta.

Sabatti Forest -rihlakkoa valmistetaan sekä 12 että 20 kaliiperisella haulipiipulla varustettuna. Suomesta on tällä hetkellä saatavissa versiota, jossa on 12-76 kaliiperinen haulipiippu ja 6,5×55 SE luotipiippu. Piippupari on 600 mm pitkä mitattuna piipunsuulta iskupohjaan. Haulipiipussa on kiinteä puolisuppea (M) supistus ja haulipiipusta löytyy CIP-teräshaulitestin leima. Aseessa on ulostyöntäjät.

6,5×55 kaliiperisessa luotipiipussa on neliurainen rihlaus, jonka nousu on 1 kierros per 220 mm. Sabattin kiväärinpiiput on valmistettu kylmätakomalla. Haulipiippuun on kiinnitetty kaksi helaa, joiden läpi luotipiippu kulkee. Takimmaisessa helassa on kolme säteittäistä säätöruuvia, joiden avulla luotipiipun osumapistettä voidaan säätää. Luotipiipun etupää tukeutuu etummaiseen helaan.

Piippujen välissä on molemmin puolin juotettu peitekisko, joka ei ulotu aivan piippujen tyveen asti. Yläpiipun päällä on sileäpintainen kisko. Kiskon päällä on rautatähtäimet. Etutähtäin on kiinteä, messingin värinen nuppijyvä. Takatähtäin on avohahlo, jossa on v-kirjaimen muotoinen ura. Hahlolevy on kaadettava. Monoblokin päällä on paikka optisen tähtäimen jalustalle ja upotus jalustan rekyylivastinta varten.

Aseen päälle sopii esimerkiksi Rusanin valmistama täysteräksinen pikajalka, johon kiinnitettiin kuvissa esiintyvä Leican Amplus 6 -tähtäin. Pikajalka istuu hyvin paikoilleen ja on kiinnitettävissä ja irrotettavissa yhtä vipua kääntämällä. Tarvittaessa jalustan tiukkuutta kiskoon voidaan säätää asekohtaisesti.

Perä on suoralinjainen vähäisellä pudotuksella ja vailla sivuvääryyttä. Pistoolikahva on melko loiva. Perän päätteenä on ohut muovinen perälevy. Etutukki on suoralinjainen, reunoiltaan pyöristetty ja varustettu pitkittäisillä sormiurilla. Pistoolikahvassa ja etutukissa on ristikarhennukset. Aseessa on kiinteät hihnalenkit. Aseen puuosat on valmistettu hyvälaatuisesta pähkinäpuusta ja pintakäsitelty öljyämällä ja kiillottamalla. Ase toimitetaan Negrinin valmistamassa muovisalkussa, jonne se sopii purettuna.