Leica Calonox Sight

Esittelyssä ja testissä: Leica Calonox Sight

Viime vuosien aikana lämpökameratekniikka on muuttunut edullisemmaksi ja tavallisen kuluttajan kukkarolle sopivat, lämpökameratekniikkaan perustuvat tähtäimet ja katselulaitteet ovat tulleet markkinoille.

Leica Calonox Sight on aseen optiseen tähtäimen etupuolelle kiinnitettävä lisälaite, mutta se on myös käytettävissä erillisenä kädessä pidettävänä katselulaitteena. Calonox ei ole markkinoiden halvin tai kevein laite lajissaan, mutta Leican valmistamassa lämpötähystimessä on ominaisuuksia hintansa vastineeksi.

Laite kiinnitetään kiikaritähtäimen etupäähän eli objektiivin etupuolelle erillisellä sovitinkappaleella, adapterilla, joka kiinnitetään kierteellä laitteeseen ja puristetaan epäkeskokammen avulla objektiivipään ympärille. Adapteri kiinnittyy laitteeseen M52 x 0.75 kokoisella kierteellä. Kokeilussa käytetty adapteri oli kroatialaisen Rusanin valmistama, joka lienee yleisin tyyppi Suomen markkinoilla.

Laitteen optiikassa ei ole suurennusta vaan se on 1x suurentava. Näkökenttä on 8.9 x 6.7 astetta (vaaka x pysty) eli 100 m etäisyydellä 15.6 x 11.7 m.  Laitteen sensori on VOx (vanadium-oksidi) -tyyppinen ja jäähdyttämätön. Sensorin resoluutio on 384 x 288 pikseliä.

Leica Calonoxia voidaan käyttää sekä tähtäimenä että yhden silmän tähystyslaitteena. Tähystyslaitteena käyttämistä varten toimitukseen kuuluu erillinen kumitettu silmäkappale. Näyttö tähtäimen ja tähystimen välillä valitaan ohjelman valikosta.

Kuvan kontrasti ja näytön väri on valittavissa neljästä vaihtoehdosta, jotka ovat: White Hot (lämmin näkyy valkoisena), Black Hot (lämmin näkyy mustana), Red Hot (lämmin näkyy punaisena ja Rainbow (kuva on monivärinen). Näytön värin valinta riippuu toki henkilökohtaisista mieltymyksistä ja varsinkin tilanteesta, jossa laitetta käytetään.

Calonoxissa ei ole erillisiä paristoja, vaan laitteen sisäänrakennettu akku ladataan laitteen kyljessä olevan USB-portin kautta. Laturiksi riittää esim. matkapuhelimen laturi ja kaapelin liitin on nykyään yleinen USB-C (sopii molemmin päin). USB-portin kautta voidaan myös kuva siirtää kaapelilla toiselle näytölle. Kuvan siirtoon on käytettävissä langaton bluetooth-yhteys.

Tähystimenä Calonox voidaan kiinnittää kamerajalustaan. Laitteessa on sekä ¼ tuuman että M5 kierteet tätä varten.

Leica Calonoxia kokeiltiin .223 Rem. kaliiperisessa CZ527 -kiväärissä, jossa oli optiikkana Leican Amplus 2.5-15x50i -tähtäin. Yhdistelmillä osui vaivatta 100 metriin ja pitemmällekin, kunhan maali erottui taustasta.

Lämpötähtäimen käytössä tulee muistaa muutama perusasia. Tutustu ympäristöön huolellisesti lämpötähtäimen kautta ennen kuin asennat sen aseeseen. Kohdista aseeseesi lämpötähtäimen kanssa ja edelleen harjoittele ensin radalla ennen kuin otat lämpötähtäimen mukaan jahtiin. Nämä siksi, että maailma näyttää ihan erilaiselta lämpötähtäimen läpi, kuin se näyttäisi paljaalla silmällä, eikä tällaisiin virheisiin ole varaa kenelläkään.

Leica Calonoxin mukana toimitetaan pehmeä säilytys- ja kantolaukku. Toimitukseen kuuluu myös linssinsuojukset, kuminen silmäkappale tähystimenä käyttöä varten sekä kantohihna.