BLA_ZFs_kaikki kolme Infinityä

Blaser-tähtäimet – Zero Tolerance

Onko 3 % valonläpäisyä parempi kuin 3 % parempi kuvanlaatu? Ovatko hyvä kontrasti ja terävä piirto myös hämärässä tärkeämpiä kuin valonläpäisy?

Tuota kysymystä ovat monet metsästysoptiikan saralla työskentelevät asiantuntijat pohtineet jo liki sadan vuoden ajan. Sen seurauksena olemme saaneet myös nähdä monia erilaisia lähestymistapoja varsinkin hämäräjahteihin suunnatuissa tähtäinkiikareissa.

Toinen ikuisuuskysymys on tietenkin parhaan yleistähtäimen löytyminen. Erityisesti suomalaisessa metsästyksessä korostuvat tähtäinten optisen suunnittelun kaksi ääripäätä, ajojahti ja hämärämetsästys. Avaran tähtäinkuvan ja hämäräominaisuuksien yhdistäminen ajaa meidät aina kompromissiin.

Näitä asioita on vuosikymmeniä pyöritellyt myös Hans A. Bender, herra, jonka juuret ovat eräässä toisessa eurooppalaisessa optiikkatehtaassa. Kun silloinen L&O Group, nykyinen Blaser Group päätti, että optiikkamaailmassa tarvitaan vielä Blaserin hengessä luotuja innovaatioita, ryhtyi herra Bender vuonna 2013 perustamaan yhtenä monista asiantuntijoista German Sport Opticsia Euroopan optiikkakeskukseen, Wetzlariin. Tämä kokeneiden asiantuntijoiden allianssi otti tehtäväkseen luoda Blaserin standardit täyttävä tähtäinmallisto, joka sopisi täydellisesti yhteen Blaserin aseiden kanssa.

Tavoitteeksi otettiin ”Zero Tolerance”.

GSO päätti ensimmäiseksi suunnittelun kulmakiveksi valita mekaaniset ja optiset innovaatiot, sen tyyppiset, mitä Blaserin aseissakin on totuttu näkemään. Kun ajattelee asioita laatikon ulkopuolelta, löytää usein myös vielä kokonaan uudenlaisia hyötyjä loppukäyttäjille tarjottaviksi.

Toinen kulmakivi Blaserin tähtäimissä on kuvanlaatu. Kuten edelläkin jo sivuttiin, hyvä piirtokyky ja kontrastikas kuva hämärässäkin ovat usein vastavoimia korkealle valonläpäisylle. Ajatus on vähän sama kuin ylivalottuneessa valokuvassa, siitä katoaa osa sävyistä ja siten myös kuvan kolmiulotteisuudesta.

Valo, joka tulee pienestä kohteesta, täytyy myös piirtää pieneksi. Siksi erottelukyvyn merkitystä ei voi väheksyä. Kontrasti puolestaan auttaa pienempiä kohteita erottumaan paremmin. Siksi Bender kumppaneineen valitsi polukseen kuvan laadun korostamisen. Balanssi näiden kahden eri filosofian välillä on hankalaa ja toisinaan vaatii poikkeuksellisia ratkaisuja.

Hämäräspesialisteille päätettiin siksi tarjota muita keinoja valon tuomiseksi oikeaan paikkaan. Esimerkiksi isoimman, hämäräspesialisti-putken suurennuskerroin tiputettiin tarkoituksella 5-kertaiseksi ja etulinssi kasvatettiin 58 millimetriin. Ensimmäinen tarkoittaa vähemmän linssejä eli myös vähemmän kuvan siroamista. Lopputuloksena terävämpi kuva hämärässä.

Toisella ratkaisulla saatiin kasvatettua tähtäimen kirkkautta jopa 7 % verrattuna tyypilliseen 56 mm objektiivilla varustettuun hämärätähtäimeen.

Jotta yhdessä tuoteperheessä päästään tekemään tällaisia ratkaisuja, oli valittava myös tähtäinperheen sisäosien kanssa siis oma, uusi polku. Perinteisesti yksi tähtäinsarja pohjautuu yhteen optiseen suunnitteluun, eli sisällä on samat linssejä liikuttavat osat, ja pitkälle myös samat linssisarjat. Blaserin tapauksessa valinta oli jälleen poikkeuksellinen, eli jokaisen tuoteperheen jäsenen sisällä on eri suunnittelu. Ajojahti- ja yleiskiikari ovat 7x suurennuskertoimella, kun edellä mainittu hämäräspesialisti on tosiaankin 5x suurennuskertoimella varustettu. Näin saadaan jokainen versio optimoitua sen suunniteltuun käyttötarkoitukseen parhaiten.

Blaser 1-7×28 IC. Tämä ajojahtien spesialisti on toteutettu aidolla 1x suurennuksella jotta molemmat silmät auki ampuminen nopeissa tilanteissa olisi helpointa. Näin maalin hahmottaminen ja liikkuvan kohteen ampuminen on helpointa. Samalla tässä versiossa on täysin uniikki ristikkototeutus, sillä sen valopiste muuttaa kokoaan noin suurennuksella 4,8. Näin muuten hienoksi suunniteltu piste saadaan riittävän suureksi nopeisiin tilanteisiin ja hankalia taustoja vasten erottuvammaksi.

Ristikossa on yksi iso osa Blaserin innovaatiota muutenkin. Metsästystähtäimissä poikkeuksellinen 1. kuvatason ristikko valittiin siksi, että ”Zero Tolerance” toteutuisi. Kun Blaserin kivääriin asentaa Blaserin omalla pikajalalla (Suoraan piippuun) kiskokiinnitteisen tähtäimen, jossa on vielä 1. kuvatason ristikko, ei missään välissä pääse tapahtumaan virhettä joka edes hitusen siirtäisi osumapistettä. Koska varsinkin yli 7-kertaisella zoomilla varustetuissa tähtäimissä linssiryhmien välinen liike on pitkä, haasteeksi tulee parallaksivirheen tyyppinen ongelma jossa kuvataso ja ristikko eivät osu täydellisesti toisiinsa. Tämä voi muuttaa osumapistettä, joka tietenkin korostuu kun ammutaan pidemmille matkoille esimerkiksi linnustaessa. Tästä syystä Blaser päätyi omissa superzoomeissaan viranomaispuolen tähtäimistä tuttuun 1. Kuvatason ristikkoon.

Kuten jo aikaisemminkin on kerrottu, ristikko on muutenkin innovatiivinen. Sen langat ovat irti pienestä, vain 1 cm 100 metrillä peittävästä valopisteestä ja tämä auttaa tarkinta työskentelyä tehdessä. Ristikko myös skaalautuu niin, että paksummat ristikkotolppien osat häipyvät kuva-alan ulkopuolelle isoilla suurennuksilla. Näin kuvaan ei jää liikaa häiritseviä ja kohdetta peittäviä ristikon osia.

Blaser 2,8-20×50 IC hyödyntää ehkä sarjan monipuolisimmin kaikkia näitä innovaatioita, sillä se on sekä saatu äärimmäisen kompaktiksi, että se tarjoaa todella monipuolisen paketin. Markkinoiden lyhyin runko pitää sisällään kuitenkin pienellä suurennuksella laajan näkökentän että 20x maksimisuurennuksen. Parallaksisäätö, ballistiikkatorni sekä kiskokiinnitys vakiona niin kuin molemmissa isommissa malleissa kuuluukin olla. 34 mm runkoputki on helpoin ja varmin kiinnittää aseeseen nimenomaan kiskokiinnityksellä. ”Zero Tolerance” niin kuin slogankin kertoo.

Blaser 4,8-20×58 IC. Tämä hämäräspesialisti tulikin jo esiteltyä, mutta todettakoon vielä että senkin mekaaniset ratkaisut ovat samalla tavalla kellosepän tarkkoja kuin herra Benderin mekaniikkasuunnittelun mestarin kädenjäljistä on totuttu sanomaan. Rungon pinnoite sekä muotoilu ovat juuri omiaan istumaan Blaserin aseiden muotoihin, oli kyseessä sitten ajaton klassikko tai modernimpi työkalu.

Blaser RD17. Varsinaisten tähtäinkiikarien rinnalle mallistoon on tuotu myös suljetun rakenteen punapiste. Siinä on keskitytty erityisesti huippuluokan linssipinnoitteisiin joilla on pyritty minimoimaan esimerkiksi valopisteen siroamista suurilla voimakkuuksilla. Lisäksi tähtäimessä on kiinteät suojaläpät sekä äärimmäisen kompakti rakenne, jonka ansionsa se asettuu integroidun pikajalan ansiosta mahdollisimman sulavaksi paketiksi aseen kanssa.

Blaser metsästysoptiikka. Kotkan silmin jahtiin.