1400

Blaser R8 Professional Success teeripiiskaksi?

Kuten Ruutia ja Rautaa-blogissakin on jo mainittu, maanmainioiden 3HGR-hihnojen kehittäjä Lauri Kakkonen on varsinainen Lauri Linnustaja. Hänen lempimetsästysmuotonsa kun on kanalintujen latvalinnustus.

Vaikka lintukannat ovat monin paikoin nyt olleet heikot eikä tätä herkkua ole varmasti tänäkään vuonna kotimaassa tarjolla, latvalinnustuksessa on monta elementtiä jotka ovat helppo siirtää myös kesäisille ampumaradoille. Vaatiihan se kalustolta ja ampujalta varmasti eniten hyvän tarkkuuden suhteen. Metsästäjä ja hänen aseensa eivät koskaan ole liian tarkkoja, joten kalustovalinta ja harjoittelu kannattaa tehdä linnustuksen ehdoilla vaikka metsästäisikin sitten vaikka kettua pillittämällä. Onhan linnustus lähimpänä tarkka-ammuntaa.

NorDiksen ja Laurin yrityksen, 3HGR:n välillä on nyt syntynyt yhteisymmärrys siitä, että NorDis Oy toimii vuonna 2018 3HGR:n hihnojen jakelijana. Vieläpä niin että uuden Blaser-hihnalenkein varustetun mallin jakelu on yksinoikeudella Blaserin maahantuojana toimivalla NorDiksella. Tämä on luonnollinen jatkumo jo viime vuonna alkaneelle yhteistyölle Laurin ja NorDiksen välillä.

Siksi on nyt hyvä yhdistellä nämä kaikki langanpäät yhteen ja käynnistää Laurin kanssa pieni yhteinen projekti, hänellä kun selvästi on intohimoja tarkkuuteen ja pieniin kasoihin. Aivan kuten meilläkin. Tätä projektia pääsette nyt jatkossa seuraamaan Ruutia ja Rautaa-blogin kautta kevään ajan. Ainakin 4:n artikkelin verran on Lauri luvannut meille omia tarkka-ampujan näkemyksiään kertoa.

Annetaan kuitenkin Laurin itsensä kertoa mistä oikein on kyse:

”Monen suomalaisen metsästäjän mielikuvissa – itseni mukaan luettuna – Blaser on leimaantunut jossain määrin Keski-Euroopan ajojahteihin tehdyksi kivääriksi. Pakkohan se on tunnustaa, että jossain määrin omaan ”änkyröintiini” on vaikuttanut myös se, etteivät omat hihnani olleet Blaser käyttämän 3 x 6mm hihnanlenkin nastan kanssa yhteensopivia ja hihnojen asentaminen vaati ennen ylimääräistä työtä. Blaserit ovat kuitenkin jo osoittautuneet oiviksi työkaluiksi mm. Koplan karhujahdeissa, joissa nopean suoravetolukkoisen kiväärin edut tulevat kenties selkeimmin esille.

Tunnustan avoimesti, että en tiedä karhunmetsästyksestä juuri mitään, enkä ole sitä koskaan harrastanut. En ole myöskään nähnyt suoravetolukkoisissa kivääreissä etua omassa intohimossani, kanalintujen latvametsästyksessä. Tästä syystä olen pysynyt uskollisena perinteisille pulttilukkoisille kivääreille ja muokannut niitä latvalinnustuksen tarpeisiin.

En voi sanoa koko maailmankuvani muuttuneen, mutta ainakin se avartui kuitenkin huomattavasti viime syksynä, kun kohdistin erään metsästysreissun yhteydessä ystäväni Blaser R8 Professional Success kiväärin. Ase yksinkertaisesti tuntui erinomaiselta ampua ja soveltuvan käytännössä sellaisenaan omiin tarpeisiini. Se myös tuntui korjanneen kokonaisuutena paljon niitä virheitä, joita monet muut kiväärivalmistajat toistavat vuodesta toiseen. Lähes samanaikaisesti aloitimme yhteistyön NorDiksen kanssa 3HGR hihnojemme jakelussa, yksi asia johti toiseen ja pian asekaapissani oli Blaser R8 Professional Success kaliiberissa 6.5×47 Lapua. En voi olla mainitsematta jo tässä vaiheessa, että tuo kaliiberi sai minut hymyilemään ja hykertelemään, mutta palaan siihen jäljempänä tässä kirjoitussarjassa.

Blaser kiteyttää kiväärivalikoimansa markkinoinnin kuuteen sanaan:

  1. Tarkkuus
  2. Nopeus
  3. Turvallisuus
  4. Käsiteltävyys
  5. Luotettavuus
  6. Muunneltavuus.

En missään nimessä halua vähätellä nopeutta, turvallisuutta tai luotettavuutta, mutta latvalinnustuksessa tarkkuus, käsiteltävyys ja muunneltavuus alamerkityksineen muodostavat kolme ydinominaisuutta, jotka tekevät eron hyvän ja erinomaisen latvalinnustuskiväärin välillä.

Tämä lyhyt pohjustus aloittaa kirjoitussarjan, jossa paneudun hieman syvällisemmin noihin kolmeen teesiin ja kuinka ne ilmenevät Blaser R8 Professional Success kiväärissä. Lisäksi pohdin sitä miksi ne ovat niin tärkeitä, jolloin sukellamme hieman ohilaukauksen aiheuttamaa kiroilua syvemmälle latvalinnustuksen psykologisiin aspekteihin. Tarkoituksenani ei ole missään nimessä julistaa yhtä oikeaa totuutta, vaan jakaa kokemuksiani metsästyslajista, johon olen vihkiytynyt ja peilata lajin vaatimuksia käytettäviin varusteisiin.

Pohjustusta kirjoittaessani olen ottanut n. 15 laukauksen verran tuntumaa tulevan jahtikauden työkaluuni. Nyt vain kädet kyynärpäitä myöten ristiin, että lintukannat palaisivat kasvuun, jotta kivääri pääsee näyttämään luonteensa myös siellä, missä jokaisella pienellä yksityiskohdalla on merkitystä. Joka tapauksessa tästä tulee mielenkiintoista.”

Kiitos Lauri! Palataan tähän asiaan ensi kuussa!