Lapua_ACaseStudy_93x62_1200x628_2022

A Case Study: 9,3×62

Otto Bock tuli tunnetuksi metsästäjien keskuudessa 1900-luvun taitteessa. Hän saavutti kuuluisuutta aseentekijänä, täyttäjänä ja sarvien arvostelijana. Hänen maineensa kiiri ympäri metsästävän maailman. Näihin aikoihin heräsi myös selkeä tarve uudelle kaliiperille, joka täyttäisi koko metsästävän maailman vaatimukset ison riistan suhteen kaikilla mantereilla.

Aloittaessa uuden kaliiperin suunnittelun saksalainen Otto Bock oli vähintäänkin avara ja kauaskatsoinen. Hän suunnitteli tämän urakantaisen, hyvin pieni ja loiva hartiaisen 9,3 mm luotia ampuvan kaliiperin vuonna 1905 sopimaan Mauser 98 (Gewehr 98) lukkokehykseen. G98 teki vahvasti tuloaan sotilasaseena ja useat eurooppalaiset metsästäjät sekä Afrikassa olleet Saksan siirtomaat ja heidän siirtolaiset/uudisasukkaat valitsivat käyttöönsä usein sotilasaseita niiden toimintavarmuutensa vuoksi.

Bock ymmärsi asian ja otti suunnittelussaan huomioon myös sen, että useat Afrikan siirtomaahallitukset kielsivät sotilasaseet ja -kaliiperit metsästyskäytössä. 9,3 mm ratkaisu ei ole koskaan ollut sotilaskäytössä, joten sen ansioista se saavutti heti laajaa suosiota niin afrikkalaisessa kuin myös eurooppalaisessakin metsästyksessä. Myöhemmässä vaiheessa kaliiperi on ottanut myös selkeää jalansijaa Pohjois-Amerikkalaisessa metsästyskulttuurissa, niin Kanadassa kuin Yhdysvalloissakin. Kulttuurin luomiseen ovat vaikuttaneet useat Eurooppalaiset asevalmistajat, jotka ovat myyneet metsästysaseitaan tässä kaliiperissa Pohjois-Amerikassa tapahtuvaan suurriistametsästykseen.

Ensimmäiset patruunat ladattiin 18,5 g / 285 gr painoisilla metsästysluodeilla. Myöhemmin luotivalikoimaan ovat tulleet Afrikassa käytössä olleet ja olevat kiinteäaineiset luodit (solid) kuten myös kevyemmät lyijysydämiset metsästysluodit. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana luotivalikoima on edelleen kasvanut tämän päivän lyijyttömillä luoti-ratkaisuilla sekä kevyillä harjoitusammunta luodeilla.

Patruuna ei ole ulkoisilta mitoiltaan mikään iso patruuna, vaan se on hyvin pitkälle laajasti tunnetun .30-06 Springfield -patruunan kokoinen ja jopa hieman samannäköinen patruuna.  C.I.P.:n listoille kaliiperi tuli kesäkuussa 1984.

Patruuna tarjoaa käytännössä noin 3 500 J/ 100 m, joka on vähintäänkin riittävä kaikelle ei-vaaralliselle suurriistalle kaikkialla maailmassa. Laajan kivääritarjonnan ja tehonsa ansiosta patruuna on saavuttanut merkittävän aseman myös Pohjoismaisessa hirvenpyynnissä kuin myös Keski-Euroopassa sikojen ajometsästyskaliiperina. Erityistä suosioita 9,3×62 nauttii koiramiesten keskuudessa, jossa suhteellisen lyhyt piippuiset aseet ja lyhyet ampumaetäisyydet tuovat hienosti esille patruunan tehon ja muut parhaat puolet. Karhukannan kasvu ja sitä myöten karhun metsästyksen kasvaminen on myös avannut ovia 9,3×62:lle ja lisännyt selkeästi sen suosiota pohjoisella pallon puoliskolla.

Vaikka monessa Afrikan maassa vaaralliselle riistalle on asetettu minimi kaliiperiksi .375, niin silti monet maat ovat tehneet 9,3×62:sen kohdalla poikkeuksen hyväksymälle sen käyttöön metsästettäessä paikallista vaarallista riistaa.

Lapua tarjoaa tähän kaliiperiin maailman parhaan hylsyn kotilataajille sekä kolme eri luotivaihtoehtoa; 18,5 / 285 gr SP Mega, 16,2 g / 250 gr Naturalis ja 12,0 g / 185 gr OT. Kaikki luotivaihtoehdot ovat saavilla myös tehdasladattuina patruunoina.