1464

Blaser R8 Professional Success – muunneltavuus testiin

Lauri Linnustaja ja koko Blaser Suomi ovat olleet kiireisiä Premium Tourin ja monen muun tapahtuman parissa. Siksi Laurin Pro Successia koskeva artikkelisarja on ollut hetken tauolla. Nyt olisi kuitenkin aika jatkaa ja tutustua vähän aiheeseen joka varmasti kaikkia Blaserilla pitkää matkaa ampuvia kiinnostaa: Miten tuunata Blaserinsa parhaiten?

Annetaanpa Laurin kertoa omat vinkkinsä:

Päätin edellisen Blaser R8 Pro Successia käsittelevän kirjoitukseni kappaleeseen ”Erinomainen sellaisenaan”. Tämä pitää paikkansa erinomaisen hyvin. Ase on yksi parhaista, ellei paras ase, jolla olen ampunut ja se soveltuu hyvin latvalinnustukseen jo sellaisenaan. Latvalinnustukseen käytettävä ase vaatii kuitenkin (hyvän optiikan lisäksi) lajista johtuen tiettyjä lisävarusteita, jotka parantavat onnistumismahdollisuuksia merkittävästi. Käyn seuraavaksi läpi, kuinka ”tuunasin” aseen syksyn lintujahteihin sekä kevään ja kesän rataharjoitteluun.

Ampumatuki ja hihna

Ase saa olla vaikka kuinka tarkka, mutta mikäli et saa sitä tuettua hyvin ennen laukausta, ammut hyvin todennäköisesti ohi – pahimmassa tapauksessa päädyt haavoittamaan riistaa. En itse halua kantaa mitään ylimääräisiä ampumatukia, sillä käsissäni on usein haulikko. Tästä syystä aloitellessani latvalinnustusta parisenkymmentä vuotta sitten hankin aseeseeni bipodit. Ajan myötä huomasin, että latvalinnustuksessa tulee usein esiin tilanteita, joissa ei ole mahdollista ampua makuulta bipod tuelta. Asiaa on käsitelty muualla laajemminkin, mutta tässä oli the Original 3HGR ampumatuen/hihnan syntyperä. 3HGR:llä on toki mahdollista ampua makuulta, mutta sen käyttö ja suurimmat hyödyt alkavat sieltä, missä tavanomaisella bipodilla ei ole enää mahdollista ampua. Jo ensisilmäys osoittaa, että Original 3HGR:n asentaminen Pro Successiin ei ole mahdollista ilman pieniä muutostöitä – tukin pohjassa ei ole hihnalenkin nastaa, johon tuen rungon adapteri kiinnitetään. Rehellisyyden nimissä omaa tuotetta kohtaan täytyy olla sen verran kunnioitusta, että latvalinnustukseen ei hyväksytä kivääriä, johon ampumatuen asentaminen ei onnistu. Ei hätiä mitiä! Kuussa on käyty jo melkein 50 vuotta sitten – kyllä yksi puunhalailuhihna saadaan Blaseriin kiinni!

Blaser R8 ja R93 kivääreiden synteettisten tukkien sisäpuolelta löytyy pieni valmis upotus, joka osoittaa suoraan paikan, johon reiän hihnalenkin nastalle voi porata itse tai asennuttaa sen asesepällä. Itse asiassa se on juuri siinä kohdassa, mihin Originalin tuen runko on hyvä asentaa. Pro Successin tukki meinasi aiheuttaa hieman pään raapimista, sillä samalla paikalla on kovamuovinen kehys. Ei toki kuitenkaan niin kovamuovinen, ettei 5mm poranterä mennyt siitä läpi heittämällä… Paras paikka porattavalle reiälle löytyy kehyksen syvennyksen peränpuoleisesta päädystä (ks. kuva). Tämän jälkeen ei tarvinnut tehdä muuta kuin asentaa koneruuvilla varustettu hihnalenkin nasta paikoilleen. Näitä hihnalenkin nastoja löytyy lähes jokaisesta aseliikkeestä muutaman euron hintaan.

Nyt paketti oli valmis ampumatuen osalta. Tukissa oli tukevasti kiinni Original 3HGR:n ampumatuen runko ja rungon pohjaan pystyi asentamaan bipodit. Tässä installaatiossa hihnan etupään kiinnityspiste ei tullut mielestäni tarpeeksi ylös, mikä hankaloitti kantamista. Pienen tuumailun jälkeen päätin tehdä hieman normaalista poikkeavan asennuksen. Kasasin tukihihnasta ja varsinaisesta kantohihnasta Light Harness mallin (huom. molemmissa on tismalleen samat komponentit pl. ampumatuen runko) ja kiinnitin hihnan tukin keulan varsinaiseen kiinnityspisteeseen. Nyt kanto-ominaisuudet paranivat huomattavasti! Lisäksi 3HGR:n tuen rungon pohjaan asennettaviin bipodeihin ei tässä installaatiossa kiinnity hihnaa, jolloin niiden irrottaminen / kiinnittäminen on huomattavasti nopeampaa. Teknisesti kyse on Light Harness hihnan ja ampumatuen rungon yhdistelmästä, joka toimii sinänsä kuin Original 3HGR.

***Huom! Mikäli et koe tarvitsevasi Original 3HGR ampumatukea, on Blaserin omien bipodien asentaminen hyvä vaihtoehto. Tuolloin tukin keulapala vaihdetaan versioon, jossa on pikakiinnitysmahdollisuus Blaserin omille hiilikuitubipodeille.

Poskipakka

Käytettyäni ensimmäistä kertaa jälkiasennettavaa tukkia totesin, että paluuta metsästyskiväärin vakiotukkiin ei ole. Itse olen käyttänyt KKC tukkia, mutta samasta maasta tuleva GRS ajaa tismalleen saman asian. Kahvakulma on kohdallaan ja säädettävän poskipakan avulla saat silmäsi oikealle korkeudelle ilman niskaan kohdistuvaa ylimääräistä jännitystä.

Pro Successin peukaloreikätukin kahvakulma toimii erinomaisesti ja ampuva käsi on rennossa, luontevassa asennossa. Käytännössä tukin kohdalla oli enää ratkaistavissa poskipakan jälkiasennus, sillä edellä mainitut kaksi asiaa ovat ylivoimaisesti tärkeimmät latvalintukiväärin tukin ominaisuudet. Blaseriin saa mainion pikasäädettävän poskipakan esimerkiksi ruotsalaisen Kolvkamin tarjoamana. Ase tuli minulle ensitestiin kuitenkin ilman muutostöitä. Tukin perä on kiistatta suunniteltu erittäin hyvin! Asennettuani kiikarin matalimmalla mahdollisella kiikarinjalalla, en ensituntuman perusteella edes tarvitse säädettävää poskipakkaa. Asia selviää lopullisesti vasta kenttätesteissä, mutta joka tapauksessa tukki toimii vakiomuotoisena erittäin hyvin. Optiona on kuitenkin joko poskipakan lisääminen tai tukin vaihtaminen.

Kaksi grammaa erinomaisuutta

Tämä osa ei sinänsä ole vain tämän kyseisen Blaserin tuunaukseen, vaan sellainen löytyy jokaisesta kivääristäni. Tutustuin vuonna 2013 lisävarusteeseen nimeltä liipaisimen levennin. Ammuin tuona kesänä normaalia enemmän ja käytin liipaisimen levennintä. Eron huomasin varsinaisesti vasta siinä vaiheessa, kun irrotin leventimen ja yritin ampua ilman sitä. Hommasta ei meinannut tulla yhtään mitään!

Kotimaisen Osuma Productsin valmistama liipaisimen levennin on lisävaruste, jota voin suositella lämpimästi jokaiselle kivääriampujalle, eikä hintakaan huimaa päätä. Laukaisutuntutuma vakioliipaisimeen verrattuna on huikean hyvä. Pieni, mutta nerokas osa!

Valmis paketti

Verrattuna muihin potentiaalisiin latvalintukivääreihin Blaser ei vaatinut omien standardieni mukaan paljoakaan normaalia enemmän muutostöitä. Käytännössä ainoat ylimääräiset työvaiheet olivat reiän poraaminen hihnalenkin nastalle ja Original 3HGR ampumatuen modifioiminen Light Harness + Originalin runko-osa kombinaatioksi. Jälkimmäinen itse asiassa paransi kanto-ominaisuuksia verrokkikivääreihin verrattuna.

Näiden lisäksi aseeseen on asennettu A-Tec Optima äänenvaimennin pikalukituksella, riittävän suurella suurennuksella varustettu optiikka, Harrisin bipodit ja Osuman liipaisimen levennin. Ase on äärimmäisen miellyttävä ampua ja hyvältä tuelta se nakuttaa toistuvasti alle 0.5 MOA:n kasaa 100 metrin matkaan. Valitettavasti valmiin paketin testausreissulla keli oli vähän liiankin hyvä. Jään pinnan lämpöväreily oli hurja ja 300m testi oli käytännössä ”liikkuvan maalin ampumista” lämpöväreilyn aiheuttaman aaltoilevan optisen vääristymän vuoksi.