Satu 2

Blaser F16 Game sujuvasti radalta metsälle

Kaksoistrapin kolminkertainen maailmanmestari (1990, 1991, 1994) ja trapin maailmanmestari Barcelonasta 1988 Satu Pusila tarkastelee Blaser F16 Game-mallia. Toteaa haulikon antaneen konstailemattoman laadukkaan ensivaikutelman; ase liikkuu jouhevasti, laukaisu on sopivan herkkä ja rekyylituntuma miellyttävä.

Olemme Mäntsälän Kennel- ja Metsästysseuran compac-radalla ja tarkoituksena testata asetta erilaisissa metsästyksellisissä tilanteissa. Kyyhkyjahdin alkuun on enää vajaa kolme viikkoa. On siis syytä kaivaa metsästysaseet esiin ja ottaa ne mukaan radalle tavoitteena vastuulliset riistalaukaukset heti metsästyskauden alusta. Compac-ammunnassa toteutuvat aseen nosto poskelle ja ampuminen erilaisille lentoradoille. Riista saattaa yllättää kovaa ja korkealta tai lähtee sähäkästi aivan jaloista. Aseen hallittua kuljettamista lentoradalle haluttua tähtäinkuvaa kohti pitää harjoitella, eikä tekemiään virheitä välttämättä itse edes huomaa.

Mutta takaisin Satun mietteisiin. Blaser F16 on saksalaisen selkeä. Siinä ei ole mitään ylimääräistä, mutta yksityiskohdat, joita metsästäjä osaa arvostaa. Laukaisu on hyvä, vastus on sopiva nopeisiin riistatilanteisiin ja ase käyttäytyy juuri niin kuin sopii odottaakin. Se hoitaa hommansa ja antaa pääroolin suosiolla ampujalle. Noin 3,1 -kiloisena rekyylituntuma on miellyttävä, mutta ase nousee poskelle vielä aamulennon viimeisiin riistalaukauksiin vaivatta. Kohtuullinen rekyylituntuma on oivallinen myös mahdollisesti vaadittavaa toista laukausta ajatellen; piiput kulkevat eteenpäin, eikä metsästäjän paketti rekyylistä muutu ja mahdollisuus laadukkaaseen toiseen laukaukseen on hyvä.

Shotkam-kamera paljastaa armotta ne suoritukset, joissa ampuja ei olekaan kiekon lentoradalla kiihdyttämässä kiekon eteen laukaisuhetkeä varten. Yleisin virhe tuntuu olevan peräänjääminen – eli tähdätään kiekkoa ja piippujen liike pysähtyy laukaukseen. Compac-radalla kiekkojen vauhti myös muuttuu sen mukaan, miten ja minkälaisia savikiekkoja heitin sylkee – niitä kaikkia on hyvä opetella lukemaan! Satu neuvoo muita ampujia kiinnittämään huomiota myös siihen, mistä asennosta lähtee laukaukseen – miten oma kroppa taipuu eri suuntiin, pelkillä käsillä ei pidä vetää!

Satu ampuu F16:lla vakuuttavasti. Ei mitään ylimääräistä, vaan hienoja osumia, jotka toteutuvat haulikon ideaalikantaman rajoissa – noin 35 metriin. Metsästäjä voi valikoida aseelleen sopivat lyijyttömät panokset vesilinnustukseen ilman, että se maksaa kohtuuttomasti. Säästyvät rahat voi sijoittaa vaikkapa juuri Blaser F16 Game -malliin, ja valurautapataan. Riistan parhaaksi. Vaikuttaa siltä, että seuraavaksi ollaankin tekemisissä poliisin aselupahallinnon kanssa.