Ruutia ja rautaa -blogi

23.11.2017

   
   
   
   
 

Blaser Infinity -tähtäimet – Kotkan Silmin

Kun joukko pitkän linjan saksalaisia optiikan ammattilaisia päätti vuonna 2013 lyödä kokemuksensa yhteen ja lähteä kehittämään oman visionsa mukaisia optisia innovaatioita, syntyi GSO (German Sport Optics). Alusta asti GSO:n visiona on ollut tarjota asiakkaidensa käyttöön laaja kokemus urheiluoptiikan sekä optroniikan aloilta.

Yrityksen ensimmäiset askeleet otettiin kun Minox ja Optronika päättivät muodostaa optisen allianssin. Blaserin emoyhtiö L&O Group oli heti ensi metreiltä mukana rakentamassa tätä Wetzlarin uusinta optiikkataloa. Minox jatkoi konsernin sisällä itsenäisenä tekijänä, mutta lyhyen historiansa aikana GSO on jo kerännyt joukkoonsa osaajia myös monista isommista alan toimijoista. Kolmikymmenvuotisen kokemuksensa Schmidt & Benderillä kerännyt Hans E. Bender ja yhtä pitkän uran optiikan parissa tehnyt Minoxin toimitusjohtaja Thorsten Kortemeier johtavat yritystä vahvalla osaamisellaan.

Jos ydintiimi muodostuu ihmisistä, jotka ovat keränneet kymmenien vuosien kokemuksen maailman johtavissa optiikkataloissa ei lopputulos voi olla muuta kuin taattua saksalaista laatua. Koska alalla on jo valmiiksi vahvoja tekijöitä, jotakin erityistä pitää uuden toimijan pystyä tarjoamaan. GSO:lla keskitytäänkin määrätietoisesti poikkeuksellisten mekaanisten konseptien ja laatuoptiikan yhdistämiseen.

Viimeisin tuotos talolta on tietenkin Blaser Infinity -tähtäinsarja. Tällä kertaa suunnittelun kulmakiviksi otettiin Blaserin brändin ydinelementit, kuten ajaton ja poikkeuksellinen muotoilu, sekä tietenkin tekniset innovaatiot. Kaikkea suunnittelua on ohjannut loppukäyttäjien tarpeiden kuunteleminen.

Esimerkiksi voidaan heti nostaa eräs mekaanisesti nykyvirtauksia vastaan kahlaava innovaatio. Blaser Infinity -sarjan ristikko on poikkeuksellisesti ensimmäisellä kuvatasolla, kun moni muu toimija pyrkii sijoittamaan sen toiselle kuvatasolle. GSO:n tekemä ratkaisu mahdollistaa erään ristikkoon liittyvän innovaation, jota muilla ei vielä ole nähty. Käyttäjällähän on usein tarve sovittaa valopiste juurikin käyttötarkoitukseen sopivaan voimakkuuteen. Päivällä ajojahdissa piste on oltava erottuvampi, kun taas hämärämmissä olosuhteissa tai pidemmälle tarkkaan ammuttaessa pisteen pitää olla “hienompi”.

Siksi Blaser Infinity -sarjan pienin tähtäin, Infinity 1-7x28 IC, on varustettu älykkäällä mukautuvalla pisteellä. Virallisesti keksintöä kutsutaan nimellä Intelligent Variable Dot, IVD. Sen ydinajatus on että pisteen koko muuttuu suurennuksen mukaan. Pienillä suurennuksilla, silloin kun nopeassa tilanteessa pitää ristikko kohdistaa nopeasti pusikossa vilahtelevaan kohteeseen, piste on suurempi. Kun taas ammutaan isommilla suurennuksilla, voidaan olettaa että ollaan esimerkiksi peltopassissa ja kohde on kauempana. Tällöin käyttäjä kaipaa hienompaa pistettä tarkempaan työskentelyyn. Siksi piste muuttuu isoilla suurennuksilla pienemmäksi.

Tämä on juuri niitä parhaita osoituksia samanlaisesta poikkeuksellisesta ajattelutavasta kuin Blaserin kivääreissäkin on ytimenä. Perinteisestihän ensimmäisen tason ristikko suurenee suurennuksen kasvaessa ja niin se tekee myös Blaser Infinity -sarjassa. Poikkeuksellista on se, että juurikin erottamalla ristikko ja valopiste eri kuvatasoille voidaan mahdollistaa tällainen poikkeuksellinen, päinvastainen toiminto itse valopisteelle. Samalla kun GSO on onnistunut myös ratkaisemaan ensimmäisen kuvatason ristikon suurimman haasteen, liian paksuiksi kasvavat ristikon tolpat, voidaan sanoa että todellakin ollaan hienojen teknisten innovaatioiden äärellä.

Infinity-sarja on myös vakiona varustettu pistettä ohjaavalla IC-sensorilla. Tähtäimet siis tukevat vakiona Blaserin Illumination Control -ominaisuutta, jossa pelkkä virittimen päälle työntäminen sytyttää valopisteen. Jos aseesi ei tue IC:tä, voidaan piste sytyttää ja säätää totutusti vasemman sivun tornista.

Ristikon mitoitus on siis poikkeuksellinen, ja ensimmäisen tason ristikko mahdollistaa myös nopean etäisyydenarvioinnin. Ristikon mitoitus siis on sovitettu esimerkiksi kauriin kokoisen eläimen pituuden (70 cm) mukaan, ja parastahan ensimmäisen tason ristikossa on että tämä mitta ei muutu suurennuksen vaihtuessa. Toisen tason ristikossahan näin käy. Pisteen ja paksumman tolpan pään väli on siis aina 70 cm/100 m suurennuksesta riippumatta.

Näiden ratkaisujen ansiosta Wetzlarissa puhutaankin jo Reticle Revolutionista, ristikkovallankumouksesta...

IVD on siis ajojahtien erikoistyökalun ominaisuus. Hieno ristikko toki löytyy myös muista sarjan tähtämistä. Isommissa malleissa, 2.8-20x50 IC ja 4-20x56 IC taas korostuu GSO:n eräs ydinosaaminen, eli pitkän matkan ammunta. Se näkyy jo poikkeuksellisissa suurennusalueissa, mutta koska tähtäimet ovat varustettuja 7x zoomilla, riittää esimerkiksi 2.8x hyvin moniin jahtitilanteisiin 13,2 m näkökentällään. Silti 20x suurennus tarjoaa riittävästi voimaa vuoristojahteihinkin.

Suurempi hyöty pitkän matkan ammunnassa tulee kuitenkin isommissa malleissa vakiona olevasta korotornista. Blaserin terminologiassa QDC eli Quick Distance Control toimii kuten monissa muissakin malleissa, naksuilla jotka ovat 1 cm/100 m. Poikkeuksellista on että tornissa on mahdollista asettaa kaksi kohdistusetäisyyttä, sekä normaali 100 m että GEE eli tyypillinen kaliiperin suosituskohdistusmatka. Yleisimmillä kaliipereilla tällä kohdistuksella ase käy noin 4 cm yli 100 metrin etäisyydellä. 

Tähtäimissä on vakiona myös sivukorjaus eli tuulirumpu, sekä parallaksisäätö. Vaikka sen tarve toki on jopa normaalia pienempi ensimmäisen tason ristikon tarkan toteutuksen vuoksi, saa sillä superzoomin kuvan teräväksi kaikille matkoille.


Samoin Infinity-sarjan tähtäimet ovat aina varustettuja kiskolla. Tämä on yksi tapa sovittaa saumattomasti nämä tähtäimet Blaserin aseisiin. Tyylikäs kokonaisuus rakentuu toki vahvasti Blaserin aseisiin sopivan muotoilun pohjalle. Se on ollut yksi kulmakivi koko Blaser-tähtäinsarjan julkistamisessa. Nyt on tarjolla ajattomasti muotoiltu premium-luokan tähtäin joka istuu myös klassisempien laatuaseiden päälle.

Suunnitellut eurooppalaiset suositushinnat ovat tämän tiedon mukaan luokkaa 2600-3300 € joten ne vastaavat hyvin samoilla ominaisuuksilla varustettuja kilpailijoita, huomioiden tietenkin muutaman lisäinnovaation jotka vain Blaser Infinity tarjoaa. Lopulliset hinnat vahvistuvat kun tähtäimet tulevat myyntiin keväällä 2018.

Lue lisää: https://www.blaser.de/en/products/blaser-optics/blaser-optics-infinity-series/