Ruutia ja rautaa -blogi

28.9.2017

   
   
   
   
   
   
   
 

Blaser Teamin kausi 2017

Kuten luvattua, palaamme nyt vielä yhden päivityksen verran Blaser Teamin kauteen 2017. Se on ollut tapahtumarikas ja täynnä hienoja tilanteita.

Haastattelimme tiimiä ja kyselimme heiltä hieman omia tuntemuksia ja kokemuksia kesän varrelta. Samalla keräsimme hieman palautetta heidän käyttämistään aseista.

Oskari Lehtimäki

Pohjanmaan nuorimies, tiimin juniori Oskari on tämänkin kauden pitänyt päälajeinaan perinteisiä haulikkolajeja eli skeetiä ja metsästysammuntaa. Hänen kalenterissaan on siis ollut kilpailuja molempien lajiliittojen puolelta.

Mitkä sitten ovat olleet kauden kohokohdat?

-Kauden saavutuksista parhaat ovat olleet tietenkin molemmat SM-kullat. Hyvinkään Suomen Metsästäjäliiton SM-kisoissa kulta tuli metsästyshaulikossa ja Ampujainliiton Lopen SM-kisoista skeetissä, Oskari kertoo.

-Lisäksi tulosmielessä Ylistarossa Asepaja-GB:n skeetin tulos 106, sekä Kokkovuoren ja Lopen GB-kisojen 105 kiekkoa ovat jääneet mieleen. Kokkovuoren GB:n juniorifinaalin sarjan Y17 Suomen ennätys 55/60 kiekkoa lämmitti erityisesti mieltä.

Perinteisempien lajien lisäksi Oskari tutustui myös English sportingiin Pollarin F16-kisassa kauden päätteeksi.

Kauteen valmistautumisessa jokaisella urheilijalla on omat tapansa, ja siksi on aina mielenkiintoista kuulla miten kukin asian hoitaa. Miten siis Oskari valmistautui keväällä aikaisin alkavaan kauteen?

-Talvella tehtiin pientä lenkkiä silloin tällöin ja metsästystä harrastettiin tietenkin kaikilla osa-alueilla, eniten pienpeto-rintamalla. Näillä eväillä mentiin kauteen, Lehtimäet kertovat. -Varsinainen ampumaharjoittelu aloitettiin Kauhajoen Sotkan ampumaradalla maaliskuun lopussa 100 laukauksen sarjoilla. Huhtikuussa tahtia kiristettiin ja silloin tuli myös kutsu maajoukkueen harjoituksiin, joukkueen ulkopuolisena ampujana. Se oli todella hyvää oppia koska paikalla olivat molemmat valmentajat, Jaakko Louhelainen ja Pentti Saari. Sitten kevät jatkui sillä tahdilla että viikolla oli 2 kertaa harjoitukset ja viikonloppuna yleensä aina kisat.

Entä sitten harjoittelun lisäksi se toinen tärkeä osa suoritusta, itse ase? Mikä on Oskarin kokemus Blaser F3:sta?

-Blaser on hyvä käteen ja tasapainoinen, säädettävä poskipakka kaikkineen on todettu myös hyväksi. Ase on myös ollut varmatoiminen, sillä se ei ole oireillut mistään, Oskari toteaa.

Oskari on luonnollisesti ampunut koko kauden skeet supistajilla. Ensi kaudeksi tärkein muutos aseeseen on todennäköisesti teetettävä mittatilausperä. Parhaassa kasvuiässä olevalla Oskarille kun on tullut mittaa noin 30 senttiä lisää viime vuodesta.

Oliver Lindh

Sporting-lajeihin keskittyvän Oliverin kausi 2017 on ollut melko kahtiajakoinen. Käden rasitusmurtuma aiheutti liki 2 kuukauden tauon keskellä kuuminta kautta, mutta sen vastapainoksi Oliver ampui hienoja tuloksia.

Annetaan Oliverin itsensä kertoa niistä.

-Kaksi erityistä tulosta nousee ehdottomasti esiin. Compak sportingin Y17 luokan SM-kulta ja sportingin SM-hopea. Kulta tietenkin on noista se kirkkaampi joten se on ehdottomasti kauden kohokohta. 

-Kauteen lähdettiin valmistautumaan aikaisin keväällä, luonnollisesti koska kilpakausikin alkaa jo aikaisin. Radalla olen käynyt tilanteen salliessa 2-4 kertaa viikossa ja harjoituksissa on ammuttu noin 100 kiekkoa per kerta, Oliver kertoo. -Kauden aikana harjoittelu oli muuten omatoimista harjoittelua, mutta SAL:n järjestämillä valmennusleireillä harjoittelin nuorten maajoukkueen vastuuvalmentaja Anti Järvelaidin johdolla. Sen ansiosta olemme käyneet kahdesti myös Virossa treenaamassa, Oliver jatkaa. 

Entäpä sitten Oliverin mielipide käyttämästään kalustosta, sehän on nyt Blaser F3 SuperSport?

-Supersportin korkea kisko antaa todellakin, lupausten mukaisesti laajemman tähtäyskuvan ammuttaessa. Korkean poskipakan ja kiskon ansiosta pään asento on pystympi, mikä osaltaan parantaa näkyvyyttä. Suhteellisen painava SuperSport ottaa myös rekyylin todella hyvin vastaan eli ase on todella pehmeä ja mukava ammuttava pitkissäkin sarjoissa.

Supistajavalinnoissa Oliverilla on mielenkiintoinen näkökulma harjoitteluun.

-Kyllä, noin 80% kaudesta SuperSportin nokalla on ollut Mullerin 3/4 suppeat supistajat. Olen käyttänyt niitä treeneissä koska kun ampuu tiukoilla supistuksilla, niin oppii myös ampumaan tarkemmin. Samalla oppii lukemaan myös osumia paremmin. Sillä voi olla merkitystä kisoissa jos suoritusta joutuu korjaamaan kesken sarjan. Itse kilpailuissa olen pääosin käytettänyt Blaserin omia Brileyn ja myöskin Teaguen IC- ja M-supistuksia hieman laajemman kuvion saamiseksi, Oliver kuvailee.

Minkälaisia muutoksia tekisit aseeseen?

-Kuten sanottua, SuperSport on hieno ammuttava. Aseen perä on ainoa kehityksen kohde, ja olemmekin miettineet että mittatukki olisi myös minulle hyvä ratkaisu. Olemme nyt muokanneet kämmenosaa, mutta itse perän sivuvääryyttä täytyisi muuttaa vielä suuremmaksi jotta se linjautuisi täydellisesti.

Liina Laine

Tiimin kolmas lenkki, Liina, on omalta osaltaan jo viime vuonna pitänyt tiimin lippua korkealla. Miten tämä vuosi sitten on sujunut, mitkä saavutukset haluaisit nostaa esiin?

-Eurooppalaisen metsästysammunnan EM-pronssi ja Pohjoismaisen metsästysammunnan PM-kulta olivat kauden isoimpia menestyksen hetkiä – erityisesti molemmissa saatu uusi SE-tulos lämmitti mieltä. Compak sportingin SM-hopea oli hieno nousu sporting-lajien parissa naisten kärkiryhmään. Tietenkin myös metsästystrapin SM-hopea, joka myös oli sen lajin ensimmäinen SM-mitali, lämmitti kovasti mieltä, Liina kertoo.

Liinan lajikirjo on siis edelleen tälläkin kaudella ollut laaja sekoitus perinteisiä metsästysammunnan lajeja sekä sportingia. Mitä muuta kaudesta on jäänyt mitalien lisäksi käteen?

-Kausi on kokonaisuutena ollut hyvä ja siitä on vaikea nostaa erityistä kokokohtaa esille. Ulkomaiset arvokisat olivat kaikki hienoja tapahtumia ja niistä sai paljon uusia tuttuja ja ystäviä.

Miten tällaiseen menestyskauteen oikein sitten valmistauduttiin?

-Patruunatestejä tehtiin varsin paljon ja pyrittiin hakemaan optimaalista suorituskykyä panos/ase yhdistelmiltä. Tämä tehtiin erityisesti ulkomaisia arvokisoja varten. Niissä kisapaikalla valittavana on hyvinkin rajallinen määrä patruunoita, joten on hyvä tehdä koeammuntoja ajoissa. Kilpailukalenteri rakennettiin myös hyvissä ajoin, jotta harjoitusten rytmitys saatiin suunniteltua sen pohjalta. Pari uutta yhteistyösopimusta tehtiin kautta varten. Hyvä tukiverkosto luonnollisesti myötävaikutti merkittävästi kauden onnistuneeseen läpivientiin.

Entäpä sitten harjoittelu kauden aikana?

-Ampumaharjoittelun aloitin haulikolla helmikuussa, sitä ennen ammuin jonkin verran ilmakiväärillä. Laukausmäärät nostettiin aika nopeasti siten, että huhtikuu oli kiivain harjoitusjakso. Toukokuussa alkoivat jo arvokisat ja arvokisakausi jatkui elokuulle, joten kesäkuukaudet olivat harjoittelumielessä laukausmäärältään maltillisempia. Fysiikkatreenejä pyrin tekemään useamman kerran viikossa, ja fyysistä kuntoa hoidinkin koko ajan lenkkeilyllä ja pyöräilyllä.  Kauden laukausmäärä haulikolla oli vähän yli 10.000 laukausta ja kiväärillä n. 1000 laukausta.

Miten kalusto sitten toimi ja tuki suorituksiasi?

-Blaser F3 on toiminut erittäin luotettavasti. Ase on säännöllisesti huollatettu vuosittain ja toimintahäiriöiden määrä on ollut erittäin vähäinen. Erityisesti nostaisin esiin Blaserin laukaisun joka on todella hyvä. Aseen tasapainottaminen minulle mieleiseksi on ollut myös helppoa tasapaino-järjestelmän ansiosta, Liina kertoo.

Minkälaisia supistajia olette kauden aikana käyttäneet ja minkälaisissa tilanteissa?

-Valtaosa harjoituksista ja kilpailuista on ammuttu Blaserin mukana tulleilla Brileyn IC/IC tai LM/LM supparipareilla, molemmissa piipuissa siis sama supistusaste. Ainakin tämä ase ampuu avarammillakin suppareilla tiukkaa kuviota moneen muuhun aseeseen verrattuna joten nuo supistusasteet ovat toimineet tilanteissa kuin tilanteissa.

Miten vielä kehittäisitte Blaseria paremmaksi?

-Takatukissa voisi olla vähän monipuolisemmin säätöjä perän sovittamiseksi ampujalle täsmälleen sopivaksi. Varsinkin naisampujan kohdalla erilaiset kasvojen muodot ja kehon mittasuhteet tekevät sen, että esimerkiksi sivuvääryyteen haluaisi hieman muutoksia. Blaserin perän mitta on ollut jo valmiiksi suhteellisen hyvä, mutta koska takatukissa on “paljon puuta”, on posken puolen sivusta hiottu hieman pois, Liinan isä Marko kertoo. -Tähtäinkiskon korkeuden säätömahdollisuudet olisivat myös plussaa, jopa tällaisessa matalakiskoisessa aseessa, Laineet jatkavat. 

Ilpo Mattila

Kierros on hyvä lopettaa joukkueen seniorin, Ilpo Mattilan, kanssa rupatteluun. Miten Ilpon kausi siis sujui, mitkä asiat jäivät päällimmäisenä mieleen?

-Täytyyhän se sanoa että Compakin SM-joukkuepronssi nousee ensin mieleen, sitten Ylistaron neljän lajin kisan paras tulos, Ilpo kertoo. Koko kauden työkiireiden takia suhteellisen rajoitetulla harjoittelulla edennyt Ilpo nostaa siis myös tulostason mitalien rinnalle.

Miten se harjoittelu sitten oikein eteni?

-Työkiireiden takia aloitin harjoittelun myöhään, vasta maaliskuulla. Vaikka sporting on mukavan sosiaalinen laji harjoitellakin, tänä vuonna halusin tahkota myös yksin, Ilpo jatkaa. -Ammuin siis ainakin 50 kierrosta metsästyshaulikkoa yksin, puhtaasti suoritukseen keskittyen ja sitä analysoiden, Mattila kertoo.

Koko kauden aikana Ilpo ampui noin 6000 laukausta. Vaikka työt vähän haittaisivatkin harrastusta niin koska tuloksista päätellen homma käy kuin tanssi niin pohja on kokeneella ampujalla kunnossa.

Entäpä sitten sinun aseesi, millä ammut ja mikä on kokemuksesi siitä?

-Ammun Blaser F3 SuperSportilla. Piipun pituus on 32” ja se kyllä toimii hyvin kaikissa lajeissa. Vaikka ase on suhteellisen painava ja pitkäkin, on sen tasapaino sitä luokkaa että nopeammatkin kiekot onnistuvat, kertoo Ilpo. -Toinen huomioitava asia on että olen saanut silmän hallitsevuushaasteeseen apua korkeasta kiskosta. Harjoittelu on luonnollisesti toinen osa asiaa, olen opetellut siristämään vasenta silmää juuri ennen laukaisua mutta kiskon myötä asia helpottanut koska silloin näkökentässä on vähemmän asetta mutta korkean kiskon ansiosta selkeämpi tähtäyslinja.

Ilmeisestikin asia on näin, sillä Mattila on ampunut SuperSportilla nyt ennätyksensä sekä compakissa että english sportingissa?

-Kiskon säätö on kyllä erittäin hyödyllinen, sillä olen nostanut sen korkeaksi ja mallannut tähtäinkuvan juuri passeliksi itselleni, Ilpo jatkaa.

Entäpä minkälaiset taiat Ilpolla on supistaja-osastolla?

-Mielestäni supistajaruletti on enemmän korvien väliä rauhoittava asia kuin varsinaiseen kiekon hajoamiseen liittyvä, Ilpo kertoo. -Siksi en itse vaihda supistajia, vaan ammun IM/F-yhdistelmällä, Mattila jatkaa. -Pidän tiukasta kuviosta ja noilla supistajilla käyttämäni NorDiksen sporting-patruuna ampuu itselleni sopivan tiivistä kuviota.

Mitä sitten muuttaisit aseessasi?

-Ainoa muutos jonka voisin vielä tehdä on perälevyn vaihto. Joustavampi mutta liukkaampi olisi voisi olla vieläkin sopivampi itselleni.

Näin siis tiimiläiset kaudestaan ja kalustostaan. Siihen hetkeen, kun harjoittelu taas todella alkaa ei ole enää montaa kuukautta. Nyt kuitenkin välissä käydään vähän koulua, tehdään töitä ja muistetaan myös metsästää.

NorDis Oy kiittää tiimiä hienosta kaudesta, olemme ylpeitä teistä!