Ruutia ja rautaa -blogi

24.9.2017

   
   
   
   
   
   
 

Lapuan syksy

Kausi on päässyt hyvään vauhtiin ja metsästäjät taas nauttimaan Suomen luonnon tarjoamista antimista. Moni on päässyt ampumaan jo ensimmäiset riistalaukauksetkin.

Kausi on kuitenkin vasta alussa ja edessä monta hienoa tilaisuutta kerätä ainutlaatuisia elämyksiä. Koska riistakantoihin liittyy tänäkin vuonna monenlaisia heilahteluja, on meidän kaikkien hyvä muistaa luonnon ja riistan kunnioitus, sekä jatkuvuus.

Siinä tilanteessa, kun vihdoin kaikki muu on osunut kohdalleen ja mahdollisesti kauankin odotettu tilaisuus vihdoin koittanut olisi suotavaa että se viimeinenkin lenkki ketjussa toimisi. Kuten muistetaan, luoti on ainoa yhteys metsästäjän ja riistaeläimen välillä ja siksi käytettävän patruunan soisi toimia.

Laatu on luonnollinen osa Lapuan filosofiaa, mutta tärkeitä elementtejä on aina myös tarkkuus ja tarkoituksenmukaisuus. Tuotekehityksessä nähdään paljon vaivaa sen eteen, että metsästäjän odottama tilaisuus johtaisi lopulta myös hyvään lopputulokseen. Eettinen kaato on meidän kaikkien tavoite, ja siksi se on myös Lapuan tavoite.

Eettinen kaato rakentuu luonnollisesti kahdesta elementistä: Tarkkuudesta ja luodin toiminnasta kohteessa. Jotta luoti löytäisi kohteensa parhaalla mahdollisella tavalla, Lapuan tarjoama lentoratatieto on kenties tarkinta maailmassa. Onhan se mitattu Doppler-tutkalla. Tarkkuusammunnan opit on siis suoraan siirretty metsästäjienkin hyödyksi.

Jos käytät esimerkiksi Lapuan Scenaria, voit helposti luottaa siihen että luoti löytää kohteensa kunhan vain itse olet tehnyt kotiläksysi kunnolla. Luodin lentoradan validointi omalla aseellasi on aina paikallaan varsinkin jos aseesi on varustettu äänenvaimentimella tai piipun mitta poikkeaa paljon testiammuntapiipusta. Äänenvaimentimet kun voivat muuttaa luodin lähtönopeutta 0-25 m/s. Toki tämän asian vaikutus on vielä pieni, riippuen tietenkin kaliiperista. Esimerkiksi .308 Win 12 gramman Scenarin osumapiste muuttuu 300 metrin etäisyydellä keskimäärin 1,5 cm verran jos lähtönopeus nousee 800 metristä sekunnissa 825 metriin.

Tärkeintä on siis tuntea yhdistelmä mitä käytät. Tätä ja sitä lopullista laukaisupäätöstä tukemaan Lapua toi jo viime vuonna Lapua Ballistics-sovelluksen, mutta nyt sitä on kehitetty edelleen. Voit esimerkiksi valita haluatko tarkistella luodin lentorataa suhteessa tähtäyslinjaan vai puhtaasti putoaman kannalta.

Toinen hyödyllinen lisäys sovellukseen on taulukkomuotoinen tieto lentoradasta. Sen avulla pääsee käsitykseen monesta eri valinnaisesta tiedosta putoaman ja tuulen suhteen. Kannattaa siis ladata ilmainen sovellus ja tutkia käyttämänsä patruunan tietoja jo kotisohvalla! Tieto tuo onnistuneita tuloksia haastavammissakin tilanteissa.

Scenar on muutenkin muodostunut vakaan käyntinsä monen innokkaan linnustajan luodiksi. Vaikka luoti on avoimella kärjellä varustettu, sen vaippa on niin paksu että sillä voi ampua myös syötäväksi tarkoitettua linturiistaa.

Lapuan luotien maailmassa se toinen tärkeä asia tällä kaudella on Naturalis-perheen laajeneminen. Kun tämän heti, jo 500 m/s nopeuksissakin avautuvan luodin saa nyt myös pienempiin kaliipereihin kuten .222 ja .223 Rem, voidaan todeta että nyt myös pienpetoja ja kauriita kyttäävien metsästäjien on mahdollisuus päästä nauttimaan laatuluodin toiminnasta. Näissä pienissä kaliipereissa Naturalis on hieman eri näköinen kuin isommissa, koska luodin toiminta perustuu hieman erilaisiin seikkoihin. Pienessä halkaisijassa on hankala käyttää avautumista vauhdittavaa polymeerikärkeä joten luodin kärkiontelo on suhteessa isompi. Toimintatapa on kuitenkin sama, kudosten tuoma vastus lähtee heti avaamaan luotia joka auki rullautuessaan muodostaa tutun sienen joka takaa laajan väliaikaisen haavakanavan. Näin tulos on mahdollisimman eettinen ja kaato nopea. 

Naturalis siis laajenee kattamaan nyt kaikki kotimaiset metsästyslajit joissa laajenevasta luodista on hyötyä. Kohta koko maassa alkavan hirvijahdin tulokset takaa tietenkin Naturalis myös kaliipereissa  7x64, 7x65R, .308 Win, .30-06, 8x57 IRS, .338 Lapua Magnum ja 9,3x62.

Niille, jotka kaipaavat hirvilaillista latausta kaliiperiin 6,5x55 on tarjolla tietenkin edelleen vanha tuttu Mega. Painoltaan 10,1 grammainen Mega tuo perinteisen lyijyluodin laadukkaimmassa mahdollisessa muodossa hirvestäjien käyttöön.

Mega, Scenar, Naturalis ja Ballistics-sovellus tuovat siis taas tänäkin syksynä Lapuan tunnetun laadun metsästäjien hyödynnettäväksi. Onnistuneita ja eettisiä kaatoja kaikille, respect the game!