Ruutia ja rautaa -blogi

17.8.2017

   
   
   
 

A-Tec Optima 45

Kuten tunnettua, äänenvaimenninten maailma on kehittynyt viimeisten vuosien aikana nopeasti. Vaimentimet ovat sekä keventyneet että kehittyneet tehokkaammiksi nopeasti.

Tämän ovat mahdollistaneet sekä tietotaidon että materiaalien kehittyminen. Yksi osoitus uusien materiaalien käyttöönotosta parhaalla mahdollisella tavalla on ollut A-Tec Carbon-sarja. Hiilikuidun tuominen äänenvaimentimien materiaaliksi oli ennakkoluuloton teko josta ovat suomalaisetkin metsästäjät päässeet nyt hyötymään. Carbonien vaimennusteho erityisesti kuulolle merkittävällä keskialueella, eli 3500 hertsissä ja sen yläpuolella on testien mukaan poikkeuksellisen hyvää. Tämähän siis johtuu osaltaan materiaalista, kuten tiedetään.

A-Tec on muutenkin kunnostautunut kaikissa vaimentimissaan hyvän teho-paino-suhteen saralla. Enää ei tehokkaan vaimentimen tarvitse olla painava, teräksinen möhkäle.

Keväällä julkistetulla uusimmalla tulokkaallaan A-Tec vain vahvistaa omaa asemaansa. A-Tec Optima 45:stä on jo kirjoitettu jonkin verran mutta kerrotaanpa tässä nyt hieman lisää,

Se on siis alumiinikuorinen vaimennin jonka sisäosat ovat ruostumatonta terästä. Silti sen paino on jopa alhaisempi kuin hiilikuituisten siskojensa. Miten tämä on mahdollista?

Salaisuus piilee tietenkin vaimentimen sisällä. Koska Optima on avattava, modulaarinen vaimennin A-Tec paljastaa samalla Optiman salaisuudet kaikille. Tällä kertaa vaimennin on nimittäin rakennettu -Jälleen kerran ennakkoluulottomasti- kahden suujarrumaisen elementin ympärille. Vaimennin siis koostuu kolmesta osasta: Takakammio jossa on myös kiinnitysosa, keskikammio jossa on yksi suujarruosa, ja etukammiosta jossa on toinen suujarruosa. Nämä jarrut ovat valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja ovat käytännössä rei'itetty neljältä sivultaan pitkällä rivillä reikiä.

Ruutikaasut purkautuvat näiden reikien kautta varsinaisiin kammioihin ja hidastuvat aivan samalla tavalla kuin haittalevyilläkin toteutetuissa perinteisissä vaimentimissa. Itseasiassa jopa tehokkaammin sillä tämän 295 grammaa painava vaimennin pystyy jopa 30 dB vaimennustehoon .308 Win kaliiperilla! Ensimmäinen laukauksen tehoksi on mitattu tehtaalla 28,3 dB, seuraavien 30 dB ja keskiarvovaimennustehoksi siis noin 29 dB.

Asian taustalla on luonnollisesti sekä riittävän suuri kammiotilavuus että edellä mainittujen jarrujen suuri kaasuja hidastava vaikutus. A-tec Optima tulee pisimmillään 150 mm piipun etupuolelle, joten kaasuilla on hyvin tilaa purkautua. Vaimentimessa on kuitenkin vielä eräs jippo jonka ansiosta se on todella monipuolinen apuvälinen metsästäjälle: Jättämällä välikammio pois vaimennin lyhenee 230 millimetrin kokonaismitasta 170 mm pituiseksi. Tällöin vaimennin jatkaa asetta enää noin 90 mm. Silti kammiotilavuutta jää vielä teleskooppiranteen ansiosta riittävästi vaimentamaan keskiluokan kaliiperien pahimmat pamaukset.

Toki toisen etukammion ja suujarrun pois jättäminen vaikuttaa vaimennustehoon jonkin verran, mutta silti käsissä on nyt monikäyttöinen vaimennin jonka teho/paino-suhde varmasti tekee vaikutuksen.

A-Tec Optima 45 kiinnitetään aseeseen aina A-Tec Mini-adapterin kanssa. Kyseinen adapteri tulee kiinni normaaliin vaimenninkierteeseen ja sen ansiosta vaimennin kääntyy paikalleen 60 asteen käännöllä. Pitkä pyöritys kierteille on siis historiaa ja varsinkin vaihtopiippuaseiden omistajat hyötyvät uudesta kätevästä kiinnitysmenetelmästä reissuillaan. 

Adapteri kiinnitetään ensin kierteeseen lukitetta avuksi käyttämällä. Adapteria on myös useampaan eri kierrekokoon, isommissa kierteissä itse adapteriosa tulee piipunsuun etupuolelle. Maksimi kierrekoko on M18x1. 

A-Tec Optima 45 ja A-tec Mini adapteri ovat pakettina suositushinnaltaan 529 €.