Ruutia ja rautaa -blogi

31.5.2017

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

Messukausi 2017 ohi

Toukokuun kääntyessä kesäkuuksi loppuu samalla myös erämessujen kausi. Tänä vuonna se on pitänyt sisällään sekä Kuopion Erätaika 2017 että Pohjois-Suomen Erämessut Oulussa.

 

Kauden päätapahtuma eli Oulun messut pidettiin viime viikonloppuna ja NorDis Oy:n osalta ne olivat mukavan menestyksekkäät. Messuosastolle oli tuttuun tapaan koottu kaikki tärkeimmät merkit, eli Blaser, Lapua, Leica, Mauser, Nikon, GRS ja A-Tec.

 

Lisämausteeksi paikalle oli saatu Team Karhukoplan Ari ja Tuomo Turunen ja heidän juttusillaan riittikin vilskettä, osasyynä varmasti vitriinistä irvistävät karhunhampaat. Tarinat tiukoista tilanteista ja herrojen omat kokemukset Blasereista tositoimissa kiinnostivat messuväkeä. Samoin oli todella ilo huomata kuinka viesti Blaser R8X Karhulekasta on kiirinyt halki Suomen sillä iso osa osastomme vieraista tiesi tulla katsomaan juuri sitä. Leka ei telineessä pitkiä aikoja viihtynytkään vaan sen avulla demonstroitiin jatkuvasti muunmuassa suoravetolukon valtteja.

 

Blasereista paikalla oli tietenkin myös koko muu kattaus. Aito kiinnostus yhdistelmäaseita kohtaan on ollut helppo havaita, ja mukava kuulla monia tarinoita onnistuneista metsästysreissuista joko Blaserin drillingin tai rihlan kanssa. Monipiipuista tietenkin BD14 saa aina myös huomiota
osakseen.

 

Oulun messuille saatiin Blaserin R8-mallistosta myös muutama todellinen harvinaisuus sillä Suomen ainoat ceracoat-pinnoitteiset Blaserit oli tuotu näytille. Nämä Englannin markkinoille varsinaisesti tuotetut, rosteriaseita muistuttavat kiväärit ovat uniikkeja kappaleita, sillä esimerkiksi R8X:ää ei ole kyseisellä pinnotteella muualla nähty. Lyhytpiippuinen R8 Pro Success mustilla nahkapaikoilla on myös harvinainen näky koko Skandinaviassa.

 

Muita uniikkeja Blasereita olivat dipatuilla tukeilla varustetut “Argali Camot”, sekä oranssilla että ruskeapohjaisella pinnalla. Huomio-oranssi tukki sopii kieltämättä aika mallikkaasti esimerkiksi Karhulekaan.

 

Haulikkopuolella esittelytelineen vieressä riitti töitä Blaser pro-staff Ville Pohjolalla, jonka isoin työmaa oli esitellä Blaser F16-mallistoa. Malleista on helppo tehdä esimerkiksi se havainto, että 32-tuumaisilla piipuilla varustettu Sporting SuomiEdition sopii todella monen käteen. Erikoisin huomio on, että piippuja ei vain meinata uskoa niin pitkiksi. Siksi tasapainoinen ja hyvin liikkuva kyseinenkin malli on. Gamen ja Sportingin välinen jakauma on aika tasainen, koska mallien erilaiset peränmitoitukset tarjoavat mahdollisuuden valita heti itselleen sopiva haulikko. Game ampuu enemmän päin, koska sen perän pudotus on suurempi. Sporting puolestaan miellyttää niitä jotka pitävät vähän enemmän ylös, kuviolla 60/40 ampuvia.

 

Ainakin paikalla poikenneet F16:n omistajat tuntuivat todella tyytyväisiltä aseisiinsa, joten seuraavaksi odotetaan miten naisampujat kokevat perjantaina ensi kertaa Suomessa esillä olleen F16 Intuition-mallin. Moni nainen kävi sitä sovittamassa ja tuntuu että konsepti todella toimii. Odotetaan kuitenkin että päästään oikeasti radalle keräämään kokemuksia. Ville tuleekin kiertämään ensimmäisen malliaseen kanssa ratoja ammuttamassa väkeä erikseen sovituissa tilaisuuksissa, jopa Blaser Tourin ulkopuolella. F16 Intuition tulee saataville kesäkuun aikana.

 

Kaikkea Blaseriin kohdistuvaa huomiota oli tyytyväisinä seuraamassa myös tehtaan väkeä. Samalla saatiin taas käytyä suoraa ajatuksenvaihtoa valmistajan ja loppukäyttäjien välillä. Pari ideaa varmasti tarttui tehtaan miestenkin korvaan.

 

Mauserin hyllyssä oli muutamia helmiä myös, sillä esimerkiksi legendaarinen M98 Magnum ja M12 Impact löytyivät esittelytelineestä. M98:sia ei tarvitse esitellä, sen löysi myös Karhukoplan Ari. Ilmeestä oli helppo päätellä että legendaarinen safari-Mauser herättää karhunkaatajankin haaveilemaan.

 

A-Tecin uutuudet saatiin myös tehtaan edustajan mukana paikalle ja onhan se  niin että A12-haulikkovaimentaja kiinnostaa. Se on suunniteltu leikkaamaan haulikon melu juuri pahimman 130 desibelin rajan alle. Yllätys oli kuinka vähän se kokoonsa nähden painaa. Perinteisen puoliautomaattihaulikon nokalla se on toki iso ilmestys, mutta aseen käyttö ei silti hankaloidu liikaa.

 

Lapuan osastolla Naturaliksen uutuudet, kuten esimerkiksi gelatiiniin ammuttu 5,7 mm Scenar ovat aina kiinnostava näky. Kyseinen luoti aukeaa kyllä todella nätisti joten se on varmasti toimiva ratkaisu niissä tilanteissa joissa pienempiä kaliipereja saa käyttää.

 

Leican tiskillä oli esillä lähes koko mallisto, ja katselukiikareilla onkin selkeästi koko ajan kasvava kysyntä. Etäisyysmittarilla varustettu malli on monen toimesta todettu kaikkein toimivimmaksi ratkaisuksi metsästäjän käytössä, eikä ihme. Kaikki tarvittava samassa paketissa on aina kaikkein kätevin ratkaisu. Oulussa meren äärellä on luonnollisesti käyttöä myös kaukoputkelle, ja ehkäpä jopa Leican kameroille.

 

Näillä huomioilla on vuoden 2017 messukausi saatu onnistuneesti päätökseen! Kiitos kaikille jotka kävitte osastollamme, oli mukava tavata teitä. Kesä jatkuu nyt sekä jälleenmyyjien esittelypäivillä että mahdollisesti vielä yhdellä Blaser Tour-pysäkillä. Paikaksi on tällä kertaa suunniteltu yleisön pyynnöstä Satakunta/Pirkanmaa-akselia, lisätietoja tulee lähiaikoina. Lisäksi Blasereita pääsee edelleen kokeilemaan sekä Haulikko- ja Kiväärikoulun koulutuksissa että myös pro-staffimme hihasta radalla vetäisemällä!


Tulkaapa siis jutulle taas!