Ruutia ja rautaa -blogi

16.3.2017

   
   
   
   
 

IWA 2017 uutuudet

Euroopan suurimmat eräalan messut olivat jälleen perinteisesti maaliskuun alussa. Saksaan kerääntyy joka vuosi suuri joukko eräalan toimijoita esittelemään uutuuksiaan, ja käymään myös neuvotteluja kyseisten tuotteiden tiimoilta.

NorDis Oy osallistui myös luonnollisesti kaikkeen tähän ja on jälleen hyvin tyytyväinen siihen mitä edustamansa merkit tänä vuonna markkinoille tuovat. Valikoimassa kun on nyt erittäin mielenkiintoisia uutuuksia, jopa kokonaisia tuoteryhmiä.

Aloitetaan asepuolelta ja alan erään legendaarisimman toimijan, Blaserin uutuuksista.

Blaser R8 Success Individual. Success-sarja sai uuden jäsenen kun Blaser julkisti tällä kertaa kaksiosaisella peukaloreikätukilla varustetun Individual-version. Erityistä aseessa on että nyt ensimmäistä kertaa nähdään puun ja nahkan tyylikäs liitto. Tukkien otepinnat ovat siis kaakaonväristä nahkaa, Pro Success Leather-versioita mukaillen. Individualin tapauksessa tukit ovat kuitenkin joko luokan 4 tai 7 puuta. Lukkorunko on musta, ja liipasin kultainen kuten R8 Black Editionissa, joten kokonaisuus on todella tyylikäs. Individual tulee saatavaksi kesän aikana ja sen lähtöhinta standardipiipulla ja puuluokalla 4 tulee olemaan 5.850 €.

Blaser R8 Success Carbon. Success-sarjaan esiteltiin nyt myös hiilikuitutukilla varustettu Carbon. Tukki on muuten kuin Professional Successin polymeeritukki, materiaaliksi on vain vaihtunut nyt huippukevyt hiilikuitu. R8 Carbonin suositushinta standardipiipulla ja -kaliiperilla on 8.290 €.

Blaser R8 Integrated Silencer. Kolmas kokonaan uusi R8-sarjaan esitelty malli on R8 Integrated Silencer. Ase on siinä mielessä ainutlaatuinen että nyt on ensimmäistä kertaa saatavilla kaliiperin .308 Win. metsästyskivääri johon on jo tehtaalla integroitu äänenvaimennin. Vaimennin tulee siis koko matkaltaan varsinaisen piipun päälle. Piippuosan mitta on Suomenkin lain kannalta ajatellen turvallinen 42 cm, ja sen päälle tulee kokonaismitaltaan 60 cm pitkä vaippa jonka etuosassa vaimennin on. Vaimenninosan halkaisija on 33 mm joten mallissa on oma, avarammalla kourulla varustettu etutukkinsa. Ase on varustettu luokan 4 puutukeilla sekä tyylikkäällä mustalla lukkorungolla ja se on saatavilla kaliiperina .308 Win. Aseen ohjehinta piippuineen on 5.350 € ja se tulee myös saataville kesän aikana.

Blaser R8 Success Intuition/Compact. Naisille suunnattu Intuition-sarja sai virallisen esittelyn IWA:ssa vaikka siitä jo ennakkoon tietoa onkin saatu. R8-kiväärisarjaan tuli kivääri jossa perä on suunniteltu samalla logiikalla kuin F16 Intuition-haulikkoon. Lyhyempi vetopituus ja korkeampi poskipakka sekä sirompi ja lähempänä liipasinta oleva pistoolikahva ovat Intuition-sarjan erityispiirteet. Se, mistä ei ennen IWA:a vielä tietoa julkistettu on Intuition-sarjan rinnalle samalla perällä tuleva, muten maskuliinisempi Compact. Compack on suunnattu junioreille ja muuten pienikokoisemmille ampujille.

Molemmat versiot ovat Blaserin ajattelumaailmassa rinnakkaisia tukkivaihtoehtoja vakiotukille eivätkä siten nosta aseen hintaa. Minkä tahansa Blaserin puutukkisen mallin voi siis tilata Intuition- tai Compact-versiona.

Blaser F16 Sporting Fusion. F16-haulikkosarjaa täydennetään tänä vuonna esimerkiksi Sporting Fusion-mallilla. Kyseinen malli on suunnattu heille, jotka haluavat aseeseensa lisää näyttävyyttä ilman parempien puulaatujen lisähintaa. Siinä on siis vakioluokan, eli luokan 2 puutukit jotka ovat kuitenkin laserkäsitellyt syykuvioiden esiin saamikseksi. Fusion on samanhintainen kuin vakiomallin F16 Sporting eli 3.643 €. 

Blaser F16 säädettävällä poskipakalla. Blaser F16 tulee tänä vuonna saataville myös säädettävällä poskipakalla. Kaikki F16 mallit saa säädettävällä poskipakalla kesä-heinäkuusta lähtien ja pakan lisähinta on 400 €.

Blaser F16 Customit. F16-sarjaan esiteltiin myös ensimmäiset kaksi luksustason mallia. Molemmat ovat saatavilla Custom Shopin kautta erikoistilauksena, ja ne edustavat saksalaista tyyliä parhaimmillaan. Gran Luxe on varustettu luokan 6 puutukeilla sekä kaiverruksilla. Suositushinta 5.999 €. Heritage on puolestaan varustettu vieläkin näyttävämmillä, luokan 8 tukeilla. Sen suositushinta on 7.889 €.

 

10,3x68 Magnum. RWS julkisti Blaserin kanssa uuden, erittäin monipuolisen kiväärikaliiperin. Kyseinen Smart Magnum on äärimmäisen laaja-alainen suurriistakaliiperi joka kattaa tehoalueet 4000-7500 joulea. Siten se kattaa saman alueen kuin kaikki kaliiperit välillä .30-06:sta aina .416 Rem. Magnumiin asti. Aluksi markkinoille tulee 13,5 g ja 18,5 g luodeilla varustetut patruunat, mutta 10,3x68 Magnumin käyttökelpoiset luodinpainot tulevat kattamaan kaiken välillä 11-26 grammaa. Siten se tulee olemaan vahva ehdokas esimerkiksi Afrikkaan reissaavien metsästäjien aselaukkuun. Kevyemmällä 13,5 g Evo Green luodilla ladattu patruuna omaa suoritusarvot 920 m/s V0 ja 4374 J/100 m. Raskaamman 18,5 g Speed Tipin vastaavat arvot ovat 820 m/s ja 4983 J/100 m. Lisätietoja saatavilla pian.

Blaser kiikarit. Blaser julkisti IWA:ssa myös oman optiikkasarjansa. Omalla tehtaalla Euroopan optiikkaosaamisen keskittymässä, Wetzlarissa, valmistettava Primus-katselukiikarisarja pitää sisällään neljä hyvin muotoiltua ja huippuoptiikalla varustettua kiikaria. Mallisto on Primus 8x30 (1.945 €), Primus 8x42 (2.145 €), Primus 10x42 (2.145 €) ja Primus 8x56 (2.345 €).

Blaserin uutuuksista voidaan siirtyä toisen alansa mahtimerkin, norjalaisen A-Tecin vaimentimiin. A-Tec julkaisi kaksi upeaa uutuutta joiden käyttökelpoisuus meidänkin olosuhteisiin on heti helppo nähdä. 

A-Tec A12 haulikkovaimennin. A-Tec teki sen mitä on odotettu hetken. Se julkaisi haulikkovaimentimen jonka kenttäkelpoisuus tullaan varmasti testaamaan myös kotimaassamme heti kun ensimmäiset vaimentimet saapuvat. A12 sopii kaikkiin pumppu- ja puoliautomaattihaulikoihin. Sen mukana tulee oma asekohtainen supistajansa jonka avulla vaimentimen saa kiinnitettyä. Vaimentimen pituus on 300 mm ja sen paino 560 grammaa. Vaimennustehoksi luvataan 19 dB. A-Tec A12 tulee saataville vielä kevään aikana, todennäköisesti toukokuulla. Sen suositushinta on 549 €.

A-Tec Optima 45/A-Lock Mini. Optima 45 on uusi modulaarinen vaimennin jonka myötä markkinoille saapuu oikeastaan kaksi eri innovaatiota. Itse Optima45 on vaimennin jonka kaksi etummaista osaa voidaan vaihtaa vaimentimen sovittamiseksi eri kaliipereihin. Takimmainen moduuli säilyy samana ja siinä piilee koko paketin toinen, se isompi innovaatio. A-Lock Mini on puolestaan uudenlainen tapa pikakiinnittää vaimennin aseeseen. Se on adapteri joka ruuvataan normaalin vaimenninkierteen päälle, joten adapteria tulee olemaan saatavilla esimerkiksi suosituimpiin M14x1, M15x1, M17x1 ja M18x1 kierteisiin. Sen lisäksi että A-Lockin ansiosta Optima-vaimennin kiertyy paikalleen nopeasti vain 60 asteen kierrolla, suojaa adapteri varsinaisia kierteitä tehokkaasti. Adapterin omat kiinnitysharkot kestävät kulutusta ja kolhuja huomattavasti paremmin kuin hienot kierteet joten A-Lock Mini säästää metsästäjän myös kierresuojan kuljettamiselta. Todellinen reissumiehen ratkaisu tämäkin siis. A-tec tuo markkinoille myös A-Lock Miniin sopivan suujarrun.

Optima45:ssa on vielä muutama muu mainitsemisen arvoinen asia: Sen kuori on alumiinia, ja sisäosat ruostumatonta terästä. Se jatkaa asetta 150 mm ja sen halkaisija on solakka 44 mm. Sen vaimennusteho .308 Win kaliiperilla on 29 dB. Tästä kaikesta huolimatta se painaa vain 285 grammaa! Uskomattomia lukemia.

Optima45 ja A-Lock Mini yhteispakettina maksavat 595 € ja suujarrun suositushinnaksi muodostuu 135 €.