Ruutia ja rautaa -blogi

16.2.2017

   
   
   
 

Blaser F16 Intuition – Tailored to your success

Naismetsästäjien määrän kasvusta on puhuttu jo monessa yhteydessä. Sekin on todettu että suomalaisen metsästyskulttuurin yksi pelastaja on nimenomaan naisien mukaantulo lajin pariin. Tämä positiivinen ilmiö ei itseasiassa rajoitu vain kotimaahamme vaan esimerkiksi Saksassa 25 % uusista metsästäjistä on naisia.

Muutos metsästäjäjoukossa on alkanut jo muutamia vuosia sitten, mutta yksi asia ei ole muuttunut: Haulikkotarjonta. Edelleen naismetsästäjät ovat haulikon hankinnassa joutuneet tekemään kompromisseja tai turvautumaan heti aseen hankinnan jälkeen asesepän palveluihin. Normaalin metsästyshaulikon suunnittelussa kun edelleen haetaan monista syistä johtuen sitä turvallisinta keskivälin kompromissia. 

Toinen haaste joka naisampujien haulikkoihin on liittynyt on itse aseen valintaprosessi. Kokemattoman ampuja on aina, sukupuolesta riippumatta, vaikea lähteä etsimään itselleen heti sopivaa asetta koska koko käsite “sopiva ase” on outo. Se ei ole voinut aueta koska haulikkoammunnan perustekniikka ei vielä ole hioutunut. Kun yhtälöön lisätään se, että haulikkoa koitetaan sovittaa naiselle samoilla periaatteilla kuin miehelle, ollaan vielä kauempana ideaalista lopputuloksesta.

Syynä on luonnollisesti valitettavan yksipuoleinen näkemys siitä mitä on hyvä asesopivuus. Naisten ja miesten anatomiassa kun on muitakin eroja kuin käden pituus. Haastattelimme siksi Haulikkokoulun “rehtoria” Ville Hirvosta. Hirvonen on kollegoidensa kanssa kouluttanut Haulikkokoulussa kahden edellisen kesän aikana yli 200 metsästäjää ampumaan parempia riistalaukauksia. Moni koulun oppilaista on ollut enemmän tai vähemmän kokeneita naisampujia. Metodina on yksinkertaisuudessaan ollut kiinnittää entistä enemmän huomiota oppilaiden luontaisiin ominaisuuksiin, asesopivuuteen sekä oppimisprosessiin jossa koko haulikkoammunnan haaste saadaan purettua helposti pureksittaviin paloihin. Kun kaikki tämä on hallussa, voidaan itseasiassa kaikki teoria lopulta unohtaa ja keskittyä pääasiaan, vaistonvaraiseen ammuntaan. 

Tässä muutama perusasia joita Hirvosen mielestä naisampujien kannattaa valinnoissaan huomioida:

  1. Perän pituus. Tämä on edelleen se yksi kulmakivi sopivassa haulikossa, mutta ei todellakaan ainoa. Vetopituus on luonnollisesti sovitettava ampujan mittoihin, ja kuten kaikki tiedämme naiset ovat keskimäärin kaikin puolin sirompia kuin miehet. Siksi esimerkiksi uusi naisampujille suunnattu Blaser F16 Intuition-sarja lähtee liikkeelle siitä että perän vetopituus on 350 mm miesten mallin 375 mm sijasta. Tuo 2,5 cm tekee jo paljon perän pituudessa. Sen ansiosta ase nousee helpommin, ja asettuu helpommin oikein ampujansa poskelle.
  2. Tasapaino. Koska naisampujan haulikon perästä tyypillisesti lähtee tuo pari senttiä pois, siirtää se aseen painopistettä eteenpäin. Liian piippupainoinen ase on juuri se, joka tyypillisesti lopullisesti pilaa lentoonammunnan. Etupainoinen ase tekee nostosta koukkivan. Aseen nostaminen katseen linjalle on etupainoisella aseella toisinsanoen vaikeaa koska ase ei nouse johdonmukaisesti vaan etu-ja takakäsi joutuvat vuorotellen korjaamaan aseen linjausta suhteessa tähtäyslinjaan. Näin aseen kanssa joutuu siis ponnistelemaan turhaan ja kiinnittämään siihen liikaa huomiota.Tämä ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että naisen pitäisi valita lyhyemmillä piipuilla varustettu ase. Ei todellakaan. Se tarkoittaa ennemmin sitä että naisampujan kannattaa valita haulikko jonka piiput ovat muilla keinoilla tehty sopivan kevyiksi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä että valitaan 20-kaliiperinen haulikko. Blaserin tapauksessa F16-sarjan piiput ovat niin sirot että naisampuja voi huoletta valita perinteisen 12-kaliiperisen aseen tyypillisillä 28-tuumaisilla, miksei jopa sporting-mallin 30-tuumaisilla piipuilla. F16:n konstruktio säilyy silti tasapainoisena.
  3. Kokonaispaino. Yksi tyypillinen oletus on, että naisampujan haulikon pitäisi olla ultrakevyt. Väärin. Keveys tekee aseesta yleensä rekyyliltään epämiellyttävämmän, ja tämähän on yksi tyypillinen syy miksi ampumasuoritus muodostuu virheelliseksi. Rekyyliä lähdetään kompensoimaan tyypillisesti ensin asentoa virheellisempään suuntaan muuttamalla. Tällöin swingin liikeradat alkavat helposti rajoittua ja haulikon piiput eivät pystykään enää seuraamaan kohdetta. Yksi haulikoiden tärkeimmistä nyrkkisääntö on, että jopa 4 kg haulikko voi tuntuu kevyeltä jos sen tasapaino on oikea. Tasapainopisteen paikka on siis käsien välissä, lähellä piippujen akselitappia. Aina helpompaa on, jos tasapaino on hienosäädettävissä ampujan oman tuntemuksen mukaan. Blaser F16 Intuition-sarjan aseet voidaan tarvittaessa tasapainottaa erillisillä painoilla. Game-mallissa perän tasapainosysteemin saa lisähinnasta, Sportingissa se on vakiona. Sporting-malliin saa lisäksi tarvittaessa piippupainot etutukin alle, nämä etupainot ovat lisävaruste. Tästäkään ominaisuudesta ei siis ole tingitty.
  4. Pistoolikahvan mitoitus. Suurimpia ongelmia haulikoiden sovittamisessa naisampujille on yleensä liian pitkä liipasimen etäisyys. Asiaa ei ole saanut perinteisesti ratkaistua muuten kuin uusi, asia huomioon ottava perä teettämällä. Sormi pitää kuitenkin saada kunnolla liipasimelle, ja ainoa keino tähän on tuoda pistoolikahva lähemmäksi liipasinta. Koko kahvan etukaari pitää olla mitoitettu huomioimaan ampujan sirompi käsi. Blaser F16 Intuition-mallistossa tämäkin on huomioitu. Pistoolikahvan alakulma on 8 mm lähempänä liipasinta kuin miehille tarkoitetuissa malleissa ja kahvan mitoitus kaikin puolin sirompaa.
  5. Perän harjan korkeus. Yksi tärkeimmistä aseen suuntaavuuteen liittyvistä mitoista haulikon perässä on perän harjan pudotus, “droppi”. Tyypillisessä haulikossa harjan etuosa on korkeammalla kuin tukin takaosa, ja tästä syntyy tasaisesti tietyssä kulmassa laskeva tukin harja. Tämä osahan on samalla se, johon ampujan poski tukeutuu. Pudotus myös määrää osaltaan sen, kuinka ylös tai suoraan haulikko ampuu. Viime vuosina ovat suoraharjaiset Monte Carlo-perät lisääntyneet esimerkiksi sporting-haulikoissa, muistaen esimerkiksi Blaser F3 Vantage-mallin. Tällä varmistetaan posken kunnollinen kontakti perän harjan kanssa kaikissa ampuma-asennoissa, ja siten helpotetaan aseen nousemista kerta toisensa jälkeen johdonmukaisella tavalla tähtäyslinjalle. Naisampujilla on tyypillisesti suhteessa pidempi kaula ja kapeammat kasvot kuin miehillä. Siksi perän harjan kannattaa olla korkeampi, eli pudotuksen tähtäinlinjasta pienempi kuin miesten haulikoissa. Perinteisesti laskevaharjaisessa F16:ssa on pudotus 38-56 mm, kun Intuition-mallissa se on 34 edessä ja 36 mm takana. Harja on siis kokonaisuudessaan korkeampi, ja se on hyvin suora, juuri tarkoituksenmukaisesti naiset huomioiden.Laskevassa harjassa on nimittäin sekin hankaluus että jos asesopivuus ei ole kunnossa, lyö tällainen poskipakka rekyylissä kovempaa poskeen. Huonosti istuvan aseen huomaakin tyypillisesti ensin siitä että ratapäivän jälkeen poski on kipeä. Kuten todettua, rekyylistä      kivuaalisti muistuttava ase saa myös koko ampuma-asennon muuttumaan pystymmäksi ja se taas tuo suoritukseen monta muuta virhettä.  
  6. 6. Perälevyn kulma. Viimeinen mutta yksi luonnollisimmista anatomisista eroista miesten ja naisten välillä on se, miten rintakehä lähtee olkapään alapuolella kaareutumaan. Yksi helpoimmista keinoista säätää haulikko naisampujille on muuttaa sen perälevyn kulmaa parilla asteella. Muutoksen ei tarvitse olla iso kun se jo vaikuttaa siihen, mihin haulikon piiput suuntautuvat. Liian “pysty” perälevy kääntää naisampujilla piippuja yläviistoon koska perälevy vastaan rintakehään eri tavalla. Miesten perälevyn kulmalla varustettu ampuu naisella helposti ylös. Kun levyn kulmaa muuttaa esimerkiksi 84 asteesta 82 asteeseen aseen piippujen linjaus säilyy enemmän “päin ampuvana”.

Näillä eväillä pitäisi siis myös naisampujan löytää itselleen sopiva haulikko. Samalla huomaa helposti että itseasiassa Blaser F16 Intuition-sarja on ensimmäinen haulikkomallisto joka on räätälöity juuri naisampujien tarpeisiin, jo valmiiksi tehtaalla. Sen kaikki ominaisuudet ovat suunniteltu huomioimaan tärkeimmät anatomiset erot naisten ja miesten välillä, silti aseen linjakkuudesta, tasapainosta ja eleganssista tinkimättä. Myös aseiden varustelussa ei ole tingitty, vaan F16 Intuition-sarjan aseet ovat täsmälleen samanlaisia kuin miesten F16-mallisto. Nyt löytyy siis täysiverinen sporting-haulikkokin naisille, suoraan valmiina radalle.

 Blaser F16 Intuition – Tailored for your success!