Ruutia ja rautaa -blogi

29.11.2016

   
   
   
   
   
   
 

Blaser R8X “Karhuleka”

Nordiksen edellisessä blogikirjoituksessa aloittamat ergonomian juhlavuoden 2017 kampanjapaljastukset jatkuvat. Samoilla suuntaviivoilla kuin ajojahtiin tarkoitetut BBF97 rihlat on nimittäin tarkoitus tuoda  markkinoille myös kivääri kaikille suoravetolukkoisten ystäville.

Kuuntelimme siis kotimaisia metsästäjiä ja suunnittelimme R8X:n pohjalta heille aseen kotimaisiin suurriistajahteihin. Lisäksi konsultoimme myös Eränkävijät-sarjasta tuttuja Team Karhukoplan Ari ja Tuomo Turusta.

Tämän kaiken pohjalta päädyimme tuomaan R8X:stä jälleen uuden erikoisversionsa Suomen markkinoille. Koska karhujahti on luonteeltaan nykyään hyvin samanlaista kuin pienempien sorkkaeläinten ajojahti, tarvitaan kivääriltä samanlaista asesopivuutta. Tilanteet vain tulevat nokan eteen niin nopeasti.

Toinen asia jota sekä karhu – että hirvijahdissa arvostetaan on säänkestävä polymeeritukki. Koska Blaserin Pro-versioiden tukit ovat jo valmiiksi varustettu säänkestävällä tukilla, jossa on vieläpä hyvän otteen tarjoavat kumiset otepinnat, tämä yksityiskohta on jo tehtaalta kunnossa. Karhulekan tukkiin päädyttiin kuitenkin lisäämään samanlainen Kolvkamin säädettävä poskipakka kuin ajojahti-rihlaan. Turuset ovat tämän kauden ajan ratkaisua testanneet, ja ovat vahvistaneet että säädettävästä poskipakasta todellakin saa hyötyä myös karhujahdin tiimellyksessä. Nopeat tilanteet ja suhteellisen matala (Lue pieni) ja kiukkuinen kohde vaativat sitä että aseen on noustava heti ensimmäisellä kerralla tähtäyslinjalle. Näin säästetään se kaiken mahdollisesti ratkaiseva hetki kun karhu vilahtaa tiheikössä. Hyvästä istuvuudesta toki hyötyy myös silloin kun hirvi ylittää sen kapean ojalinjan, ainoan mihin pääsee ampumaan.

Se perimmäinen syy miksi Blaser useimmin karhumiesten käsiin päätyy on jo tullut mainittua mutta nostetaan se vielä tässäkin esiin. Blaserin nerokkaasta rakenteesta johtuen aseen kokonaispituus on kilpailijoita lyhyempi. Siksi aseen käsiteltävyys on huippuluokkaa.

Jotta tämä käsiteltävyys säilyisi myös äänenvaimentimen kanssa, päädyttiin Karhulekaan valitsemaan standardia lyhyempi piippu. Koska ase myydään pääsääntöisesti kaliiperissa 9,3x62, voi piipuksi valita huoletta 52 cm pitkän version. Kyseisen kaliiperin ominaisuudet eivät vielä kärsi tästä. Lyhyemmän piipun ansiosta aseen nokalle on helppo ruuvata A-Tec Hertz 87 vaimennin, ilman että aseen tasapaino tai kuljetettavuus peitteisessä maastossa vielä kärsii. Karhulekat tulevat siis valmiiksi kierteellä varustetulla 52 cm piipulla, ilman avotähtäimiä.

Vaimentimella saavutetaan se kolmas tärkeä asia, eli nopea toinen laukaus. Kun aseen piippu ei nouse ison kaliiperin rekyylin vuoksi korkealle, on metsästäjän helpompi säilyttää tilannekuva ja tarvittaessa reagoida nopeasti kohti kääntyvään kontioon paikkolaukauksessa. Siihen tennispallon kokoiseen alueeseen, kuten muistatte.

Se viimeinen pieni mutta tärkeä lisä on RS Custom Guns kammennuppi jolla saadaan latausliikkeestäkin viilattua vielä muutama tärkeä sadasosa pois. Nupin muotoilu kun mahdollistaa aseen lataamisen toisenlaisella otteella kuin alkuperäinen pyöreä nuppi. Sen ansiosta liipasinkäsi on vielä nopeampi palauttaa takaisin päätyötään tekemään, lähettämään luoti liikkeelle.

Näillä mausteilla syntyy metsästyskivääri, jossa tarkoituksenmukaisuus tihkuu joka yksityiskohdasta. Uskoisimme, että tulet olemaan tyytyväinen kun kohtaat metsiemme valtiaat tämä ase käsissäsi.