Ruutia ja rautaa -blogi

17.11.2016

   
   
   
   
   
 

Rihlasta ajojahtien tarkkuustyökalu

Nopeissa ajojahtitilanteissa on usein paljon samaa kuin hauikkoammunnassa. Kun peura tai villisika ilmestyy ampumasektoriin ei aikaa ei ole kuin aseen nostamiseen. Laukaisupäätöken pitää syntyä jo selkärangassa, sillä tietoiseen ajatteluun ei välttämättä ole aikaa. Eikä kyllä moneen muuhunkaan toimenpiteeseen. Ajojahdeissa kyse on siis hyvin samanlaisesta vaistoammunnasta kuin haulikkoammunnassa.

Moni mäyräkoiran omistaja tai muuten vain pienempiä sorkkaeläimiä ajojahdeissa metsästävä haluaisi käyttää mieluiten yhdistelmäaseita, mutta perinteisemmillä aseilla on muutamia ominaisuuksia jotka ovat vieneet rihlat ja kaksoisluodikotkin hetkeksi unholaan.

Aseiden tukkien mitoitus on perinteisemmässä aseseppätieteessä optimoitu enemmän haulikkoammunnan tai ainakin avotähtäinten ehdoilla. Aseiden tukinharjat ovat siksi niin matalia että optista tähtäintä käytettäessä poski jää irti perästä. Tämä haaste hidastaa nopeissa tilanteissa tähtäinkuvan muodostamista jopa kohtalokkaasti. Tilanne saattaa mennä ohi kun ampuja etsii punapisteen täplää tai kiikaritähtäimen ristikkoa. Fakta vain on että modernin metsästysaseen pitää olla mitoitettu optiikan käyttöön, erityisesti ajojahtitilanteissa.

Toinen seikka joka on saanut monet luopumaan haulikkorihlan käytöstä täyteisten kanssa ja yleensäkin ajojahdeissa on aseiden käynti. Monessa tapauksessa luotipiipun ja haulipiipun ristiinkäynti ei ole säädettävissä. Useimmissa tilanteissa piiput ovat vieläpä säädetty ajojahteja ajatellen epäkäytännöllisille matkoille. Täyteisellä ampuisi  mielellään 50 metrin matkoille mutta kaarevasta lentoradasta ja piipun suuntauksesta johtuen osumapiste tuolla matkalla heittää jo turhan paljon luotipiipusta. Tällöin optiikan kohdistaminen siten, että sen läpi voisi ampua molemmat piiput on hankalaa.

Kolmas seikka joka on vaikeuttanut yhdistelmäaseiden käyttöä kiväärimäisemmässä käytössä on erityisesti rihlojen rakentaminen haulikkomallin pohjalta. Tällöin erityisesti laukaisu jää jälkeen modernin metsästyskiväärin laukaisusta. Asialla on myös monissa tapauksissa vaikutusta aseiden tasapainoon, sillä monessa mallissa monoblokki on järeä ja kun piippujen paino muuttuu, muuttuu myös aseen käsiteltävyys.

Blaserin tehtaalla ja maahantuoja NorDiksella uskotaan kuitenkin vahvasti edelleen yhdistelmäaseen käytännöllisyyteen ajojahdeissa. Jos rihla on Suomessa perinteisesti pystykorvamiehen työkalu, Saksassa se on aina ollut vahvasti kettumiesten ja muiden ajavien koirien käyttäjien ase. Ei siis ihme että meilläkin ajavien mäyräkoirien lisääntyessä myös yhdistelmäaseiden määrä lisääntyy koko ajan.

Mäyräkoirien SM-ajokokeissa väkeä viikko sitten haastatellessa asia vahvistui. Blaserin rihloihin ja drillinkeihin kohdistuu koko ajan kasvava kiinnostus nimenomaan mäyräkoiraihmisten puolelta. Jo nyt moni koiranohjaaja omistaa drillingin, mutta rihloihillekin on niiden sirouden ansiosta kiinnostusta. Siksi Nordis ja Blaser ovatkin päättäneet hemmotella vuoden 2017 kampanjamalleillaan nimenomaan ajojahdeista kiinnostuneita ihmisiä. Jos siis jahtaat kettuja, kauriita ja peuroja ajavilla koirilla luepa eteenpäin.

Edellä mainittuja yhdistelmäaseiden haasteita taklaamaan Nordis on nyt suunnitellut todellisen vaistoammunnan tarkkuustyökalun. Pohjana toimii BBF97 rihla, koska siinä on ns. Kaksoiskoneisto. Yhdellä virityksellä voidaan siis laukaista molemmat piiput, kumpikin omalla liipasimellaan. BBF95-mallissa ase pitää virittää välillä. 

Optiikan kanssa käyttöä varten ensimmäinen muutos joka aseisiin tehdään on säädettävä poskipakka. NorDis Oy on jatkossa ruotsalaisen (Ja suositun) Kolvkam-säätöposkipakan virallinen edustaja Suomessa. Kolvkam tekee muutostyöt edelleen Ruotsissa, mutta kaikki työt kulkevat Suomesta Nordisin kautta. Prosessi on hiottu niin, että odotusaika voidaan minimoida ja aseen voi ostaa myös valmiina Kolvkamilla varustettuna sillä Nordis pitää jatkossa varastossaan Blaserin eri malleja varustettuna kyseisellä poskipakalla. 

Kolvkamin etu on se että se tehdään siististi suoraan aseen omasta tukista pakka irti leikkaamalla. Säätömekanismi lisätään, ja jälki on kuin pakka olisi ollut jo tehtaalta asti aseessa. Samoin puun syyt vastaavat täysin joten esimerkiksi Ruotsissa on nähty jopa luokan 6 tukkipuilla varustettuja aseita Kolvkamin poskipakalla. 

Kaksi muuta tyypillistä yhdistelmäaseen haastetta on taklattu jo tehtaalla. Kannattaa muistaa että yhdistelmäaseet ovat olleet alusta asti osa Blaserin DNA:ta. Olihan ensimmäinen maailmaan putkahtanut Blaser nimenomaan  haulikkorihla. Siksi asia osataan Blaserilla, ja tehtaan yhdistelmäaseet ovatkin yleensä markkinoiden parhaiten käyviä 

Tämä varmistetaa sillä että nykyisten rihlojen luotipiiput ovat patruunapesästä piipunsuuhun asti vapaasti värähteleviä poislukien keskellä piippua oleva säätömekanismi. Sen kohdalla piippuun nojaa pienet ruuvit joilla piipun osumapistettä voi muuttaa. Tämän ominaisuuden avulla piiput on helppo “reguloida” eri patruunoille ja eri matkoille. Rihlan tähtäimen voi kohdistaa käymään luotipiipulla 100 metriin ja silti ampua täyteisellä 40-50 metrin päähän samalla tähtäyspisteellä. Näissä tapauksissa haulipatruuna toki käy usein siten että haulikuvion alalaita on tähtäyspisteessä. Haulipatruunalla pitää siis tähdätä kiikarin läpi ammuttaessa hieman alas. Kyseessä on kuitekin vahvasti patruunariippuvainen asia joten kokeile AINA oma yhdistelmäsi. 

Aseen rakenne kuitenkin mahdollistaa siis osumapisteen säädön ja tiukat kasat. Nyt varsinkin kun tehtaalta on putkahtanut ulos ensimmäiset 6,5x47 Lapua rihlapiiput. Tehtaan oma lausahdus “Tarkin rihla jonka Blaser on koskaan rakentanut” on helppo uskoa kun tuntee kyseisen kaliiperin ominaisuudet. Ladattuna 9,1 gramman Naturaliksella kyseinen rihla on mitä mainioin peurapyssy.

Muita huomionarvoisia asioita on esimerkiksi Blaserin mittatarkkuus, joka mahdollistaa sen että olemassaolevaan rihlaan tai kaksoisluodikkoon voidaan helposti asentaa toiset piiput. Kaksoisluodikon rinnalle voidaan esimerkiksi hankkia rihlapiiput. Jos pientä sovitusta tarvitaan, se voidaan tehdä Suomessa aseseppä Hannu Korhosen toimesta. Standardikaliiperisten rihlapiippujen suositushinta asettuu 1300 euron paikkeille.

Näillä eväillä pyritään siis yhdistämään yhdistelmäaseen monipuolisuus parhaaseen mahdolliseen asesopivuuteen. Lopputuloksena mitä parhain pienemmän riistan ajojahtien tarkkuustyökalu.