Ruutia ja rautaa -blogi

9.5.2016

   
   
   
   
 

Blaser R8 LRX – Suomalainen versio pitkän matkan Blaserista

Modulaarinen vaihtopiippukivääri on monipuolisin metsästyskiväärityyppi. Kuten tunnetaan, se voidaan optimoida eri riistaeläimille ja jahtimuotoihin periaatteessa pelkkä piippu ja lipas vaihtamalla.

Radikaalein aste tällaisesta muutoksesta on muuttaa pohjoismaiseen latvalinnustukseen sopiva lintukivääri hetkessä Afrikan tasangoille sopivaksi safarikivääriksi. Tähän saatetaan piipun ja lippaan lisäksi tarvita myös lukonpään vaihto, kun siirrytään standardikaliipereista magnumeihin.

Se kaikkein isoin muutos, johon vaihtopiippuinen kiväärijärjestelmä myös luo mahdollisuudet, on rakentaa samasta perusaseesta laaja skaala erilaisia variaatioita tukkeja vaihtamalla. Tällöin saatetaan puhua jo ostohetkellä tehtävistä tai ainakin hyvin periaatteellisista muutoksista. Aseen tukkeja kun ei välttämättä tule aina vaihdettua lennosta saman viikonlopun aikana.

Kuitenkin, se ajatus että samasta perusrungosta pystyy periaatteessa tekemään mitä vain sai myös meidät ajattelemaan. Valikoimissamme on tällä hetkellä jo valmiina hyvin eriluonteisia metsästyskivääreitä samasta perustasta. Verrataanpa vaikka Blaser R8 Black Editionia ja R8X:ää. Ensimmäinen edustaa klassista saksalaista laatukivääriä, kauniiden pähkinäpuutukkiensa ja muiden yksityiskohtien ansiosta. Jälkimmäinen taas puolestaan edustaa hyvinkin modernia metsämiehen työkalua, säänkestävine polymeeritukkeineen sekä kiinteine makasiineineen.

Alkuperäisestä R8-konseptista on jo tehtaalta saatavilla hyvin monenlaisia versioita. Perusmallista safarikivääreiden kautta aina peukaloreikätukilla varustettuun Pro Successiin. Malliston ääripää on Long Range-mallisto jossa se kaikkein teknisin pitkän matkan kivääri on tehty GRS:n säädettävän tarkkuuskiväärin tukin ympärille.

Kuten jo aikaisemminkin olemme kirjoittaneet, Blaser R8X muodostaa tänä vuonna kampanjamallistomme perustan. Se on saatavilla useana eri vaihtoehtona, pääosin piippua ja muita lisätarvikkeita vaihtamalla. Mallistosta löytyy normaalipaksuisella standardipiipulla varustettuja versioita sekä raskaalla, uritetulla Match-piipulla varustettuja variaatioita. Eri paketeissa on sitten vielä pieniä eroja esimerkiksi sen mukaan onko mukana äänenvaimennin.

Kaikki nämä pohjautuvat kuitenkin samaan pitävillä otepinnoilla varustettuun Professional-tukkiin. Tämä metsästyskiväärin tukki on säänkestävä ja siten mallisto sopii hyvin meidän olosuhteisiimme. Sopiva kaliiperi valitsemalla R8X-mallistosta löytyy varmasti hyvä ase esimerkiksi hirvi-ja karhujahteihin.

Se mikä R8X-sarjasta kuitenkin puuttuu on tarkkuuskivääri. Sellainen nykytrendin mukainen pitkän matkan kivääri. Kiinteällä makasiinilla varustettu R8X antaa tällaiselle kuitenkin hyvän pohjan koska sen laatikko on vieläkin jäykempi kuin normaalissa R8:ssa. Jäykkyys tosin tuskin on ongelma, siksi paljon rautaa on kaikissa Blaserin kehyksissä.

Samoin se fakta että piippu makaa suoraan tämän saman kehyksen jatkeena olevalla pedillä antaa hyvän pohjan tarkkuuskiväärille. Samoin Blaserin tavaramerkki, kevyt ja etuvedoton laukaisu. Tarkkuusammunnassa ei myöskään tarvita salamannopeaa lippaanvaihtoa joten ”Äksä” sopii laiin hyvin.

Koska tällaista mallia ei suoraan löydy valmistajalta, päätimme rakentaa R8X:n ympärille oman pitkän matkan mallimme. Senkin pohjaksi tuli luonnollisesti GRS:n Varmint-tukki, koska sitä on saatavilla Blaser R8-upotuksilla. Lisäksi kyseistä tukkia on tästä vuodesta alkaen ollut tarjolla myös erillisinä irtotukkeina.

Blaserin petaaminen GRS:n tukkiin on kuitenkin ammattimiehen työtä. Tukissa on kehystä varten jätetty petausvaraa paikoin runsaastikin mutta kiilamaisen laatikon perän johdosta tukki pitää pedata oikein jotta halkeamisvaaraa ei olisi.

Siksi me koulutimme työhön kotimaisen asesepän joka tekee Blasereiden GRS-petaukset meille.  Hänen tekemillään GRS-tukkien Blaser-petauksilla säilyy tukkien maahantuojan takuu. Rami Savisto Ikaalisista kokoaa myös nämä pitkän matkan Blaser R8X:t meille, paikallisesti täällä Suomessa. Kyseessä on siis todellinen Suomi-special jota ei itseasiassa ole edes saatavilla muualla, ainakaan vielä.

Aseissa on siis aina Match-piippu ja kaliiperivaihtoehdot ovat samat kuin R8X Match-mallissa, eli 6.5x47 Lapua, 6.5x55 ja .308 Win. Ensimmäinen malliase valmistui huipputarkassa kaliiperissa 6.5x47 Lapua ja sitä voi todellakin suositella kaikille tarkkaa kivääriä haluaville. Piipuissa on vakiona 18x1 mm vaimenninkierre. Kaliiperit eivät luonnollisesti Blaserin kohdalla ole rajoite vaan aseen voi halutessaan varustaa vaikka .300 Blaser Magnumin piipulla jolloin voidaan hätyytellä tauluja jo kilometrin etäisyydeltä.

Aseet varustetaan vielä teemaan paremmin sopivilla pidemmillä kammen nupeilla. Lisävarusteina on luonnollisesti saatavilla vielä vaikkapa A-Tec Carbon 02 tai Hertz 150 vaimentimia sekä erilaisia pikajalkavaihtoehtoja. Sopivalla bipodilla tämän tarkkuuskiväärin pitäisi pystyä aseeseen sopivalla laatupatruunalla alle 1 MOA tarkkuuteen aina 500 metriin asti.

Aseen kampanjahinta on 3590 €.

Tässä se siis on, ylpeydellä kotimaan markkinoille suunniteltu pitkän matkan Blaser, Blaser R8 LRX:n.