Ruutia ja rautaa -blogi

25.4.2016

   
   
   
   
   
   
   
 

Ruutia ja rautaa: Blaser F16 ensiesittely Skandinaviassa

Unescon maailmanperintökohteidenkin listalla majaileva idyllinen Røros sai tällä viikolla hieman toisenlaista huomiota. Tähän Keski-Norjan matalien tuntureiden väliin sijoittuvaan entiseen kaivoskaupunkiin kokoontui nimittäin iso joukko eräalan ammattilaisia. Tämä kansainvälinen invaasio ylitti jopa paikallislehden uutiskynnyksen. Lähes kylän keskellä sijaitsevalle haulikkoradalle parkkeerattu iso ja näyttävä perävaunu vaikutti toimivan magneettina kun ryhmä jälleenmyyjiä ja eri maiden tiimiampujia saapui tutustumaan uuteen Blaser F16 haulikkomallistoon. 

Blaserin tehdas ja Norjan paikallinen maahantuoja saiva tosiaan isännöiden melko maagista tapahtumaa. Blaser on tullut tunnetuksi ylemmän hintaluokan tuotteista mutta nyt oli vuorossa tutustuminen ensimmäiseen keskiluokan haulikkoon Blaserin mallistossa. 

Se suuri ja luonnollinen kysymys tietenkin on että mikä laite F16 nyt sitten oikein on? Miten se käytännössä eroaa F3:sta ja jos eroaa niin miksi? 

No, kaikkihan lähtee haulikossa baskyylista. Se on haulikon sydän ja selkäranka ja kuten tunnettua, jo F3:ssa se on varsin sutjakka. Uudessa Blaser F16:ssa lukkorunko se on vieläkin sutjakampi sillä siinä on markkinoiden matalin lukkorunko. F16:n painopiste on jopa 3mm alempana kuin F3-mallissa. Tämä tarkoittaa myös sitä että kilpailijoihin verrattuna painopiste on jo 4-8mm matalammalla. 

Miksi näin paljon puhetta painopisteestä? No, yksinkertaisesti siksi että haulikossa painopiste on kaikista ominaisuuksista tärkein. Se on perusta jonka päälle rakentuu muu ampumaergonomia, piipun pituudet ja tukkien mitoitukset. Matalalla oleva painopiste tekee aseesta erittäin vakaan, tasapainoisen ja helposti suunnattavan varsinkin jos sekä piippu että perä ovat tasapainossa. Ei siis sovi unohtaa sitä miten aseen paino jakautuu koko sen pituusakselille. Blaser F16:ssa asiaan on vaikutettu myös lukkorunkoa muutenkin keventämällä. Pyöristetyt lukkorungon alareunat tekevät aseesta samalla linjakkaan ja siron näköisen, todellisen jalorotuisen metsästyshaulikon. Ammuntaan vaikuttavista muista ominaisuuksista voisi nostaa eteenpäin kapenevan kiskon molemmissa, sekä Game- että Sporting-malleissa. 

Se isoin ero F3:een, ja samalla suurin syy erilaiseen kustannusrakenteeseen on yksinkertainen ja kestävä rakenne. Jos F3:ssa on mietitty kilpa-ampujille tärkeimpiä asioita kuten huollettavuutta, piippujen ristiinsopivuutta sekä laukaisun toimivuutta, niin F16:ta on keskitytty simppeliin rakenteeseen. Lukkorungossa on vain 5 pääosaa; top-lever, sulkukiila, top-leverin jousi, liipasinkaareen integroitu laukaisukoneisto vasaroineen sekä iskupohja iskupiikkeineen. Etutukissa on lisäksi säätömekanismi , jolla säädetään piippuparin avautumis- ja sulkeutumisvastusta. Jo F3:ssa huomiota kiinnittävä seikka on piippuparin silkkinen ja kevyt avautuminen. Sama ominaisuus säilyy F16:kin koska senkin ejektorit virittyvät vasta laukauksesta. Sulkeutumisvastuksen säätömekanismi yhdessä laukauksesta virittyvien ejektorien kanssa tekevät aseen sulusta erittäin kevyesti käytettävän. Sulku napsahtaa kiinni pienemmälläkin voimalla ja tämähän luonnollisesti säästää myös koneistoa. Pitkää ikää sopii siis luvata myös F16-mallille. 

Vielä löytyy eräs yksityiskohta joka kertoo F3:n ja F16:n eroista. F16:sta näkee selvästi että siinä on mietitty sekä metsästäjiä yleisesti että myös uusia, nousevia metsästäjäryhmiä. Jo mainittu sirous sekä aseiden keveys kertovat siitä että F16:ta suunnitellessa on huomioitu myös nuoret että naismetsästäjät. Game-mallien painot vaihtelevat välillä 3,1 – 3,4kg piipunpituudesta, ja puuluokasta riippuen. Siksi se soveltuu painonsa puolesta loistavasti liikkuvalle metsästäjälle, esimerkiksi kanakoiraharrastajille. Sehän on yksi joukko joka kasvaa koko ajan naismetsästäjien ansiosta. 

Koeammunnat vakuuttivat ampujajoukon, eikä ihme että ensimmäisistä Suomeen saapuvista F16:sta on jo osa myyty etukäteen. Ase istuu kotimaiseen hybridi-käyttöön hyvin, eli F16 löytää varmasti paikkansa niiden käsistä jotka ampuvat samalla aseella aktiivisesti sekä radalla että metsässä. Tätä käsitystä vahvistaa myös se että erityisesti metsästykseen enemmän suunnattu Game-malli pidemmillä 30-tuumaisilla piipuilla teki ison vaikutuksen ampujiin. Sen edut tulivat hyvin esiin nopeammillakin kiekoilla. Ideaali painopiste sekä piipuista huolimatta hyvä käsiteltävyys tekevät aseesta vakavasti otettavan kamppeen kummassakin käyttötarkoituksessa. 

Tervetuloa pian Suomeen, Blaser F16!