Ruutia ja rautaa -blogi

11.4.2016

   
   
 

Blaser yhdistelmäaseet 2016

Kuten Blaser R8X-artikkelissa jo kirjoitettiinkin, Blaserin historia on alkanut juuri yhdistelmäaseista. Ensimmäinen maailmaan putkahtanut Blaser oli haulikkorihla Diplomat, ja  siitä asti yhdistelmäaseilla on luonnollisesti ollut iso rooli Blaserin mallistossa.

Tämä juontaa siitä että yhdistelmäaseille on paljon käyttöä keskieurooppalaisessa metsästyksessä. Suomessa rihla on tarjonnut linnustajalle kaksi asetta yhdessä paketissa, ja samasta edusta nauttivat myös eurooppalaiset kollegat. Saaliseläiminä ovat tosin vallan eri eläimet. Ketut, kauriit, jänikset ja jopa villisiat ovat kohteena kun saksalainen yhdistelmäaseensa poskelle nostaa.

Näistä käyttötarpeista löytyy myös perustelut muutamille teknisille ratkaisuille joita Blaser käyttää aseissaan. Virittimen perustelut ovat jo tutut, joten nyt kannattaa keskittyä enemmän sinne piippujen puolelle.

Koska toisinaan eurooppalaisissa jahdeissa pitää yhdistelmäaseellakin ampua useita perättäisiä laukauksia, on erityisen tärkeää ettei lämmöstä johtuva piipun laajeneminen vie aseen tarkkuutta. Siksi kaikki Blaserin yhdistelmäaseet ovat varustettuja kelluvalla luotipiipulla. Tämä kelluvuus on vieläpä varmistettu  niin, että piippuun koskee tukipannankin kohdalla vain säätöruuvien kärjet. Muuten piippujen välinen rako on suojattu kumilistalla, joka ei vaikuta käyntiin. Tällä rakenteella päästään tilanteeseen jossa kivääripiippu ampuu sopivalla patruunalla jopa pienemmän kasan kuin yleisimmät pulttilukkoiset metsästyskiväärit. Vaikka ensimmäinen laukaus on ammuttu kylmänä, ja seuraavat lämpöisellä piipulla, on mahdollista ampua jopa 10-15 mm kasoja 3 lks/100 m.

Blaserin mallistossa on neljä eri yhdistelmäasetta. Haulikkorihlasta on kaksi eri mallia, BBF 95 ja BBF 97, joiden erona on virittimen ja laukaisukoneiston toiminta. BBF 95 on perinteisempi lintumiehen rihla sillä siinä luoti- ja haulipiippu viritetään erikseen. Sen lukko on siis ns. yksitoiminen. Tämä perustuu käyttäjätarpeeseen, eli aseella ei koskaan ammuta tuplalaukauksia, vaan eri tilanteissa valitaan käyttöön joko haulikko tai kivääri. Turvallisuus on tässä jälleen Blaserin johtava ajatus.

BBF 97 on puolestaan se versio joka sopii esimerkiksi kotimaisiin pienempien sorkkaeläinten ajojahteihin. Siinä yksi viritys mahdollistaa molempien piippujen perättäiset laukaukset, eli tarvittaessa käytössä on nopea tuplalaukaus kaksoisluodikoiden tapaan. Toinen piippu vain sattuu nyt olemaan esimerkiki täyteisellä ladattu haulipiippu. 97 :n koneisto on siis niin sanottu kaksitoiminen.

Kaksipiippuisista taittuvista aseista Blaserilla on luonnollisesti myös kaksoisluodikkoversiot. Ne erottaa rihloista kirjainyhdistelmä BB. F eli haulikkoa tarkoittava Flinten on pudotettu pois. Kaksoisluodikko on aina varustettu kaksitoimisella mallin 97 koneistolla.

Keskieurooppalainen erikoisuus on tietenkin Bergstutzen, eli kahdella eri luotikaliiperilla varustettu kaksoisluodikko. Niin kuin nimikin sanoo, vuoristokivääristä on kyse. Asetyypin kotipesä onkin  vuoristoisissa osissa Eurooppaa. Pienriistalle ja suurriistalle on tällöin omat piippunsa. Vuoristojahdeissa toista laukausta pääsee harvoin ampumaan, ja keveys on valttia joten tällä asetyypillä on edelleen vankka käyttäjäkuntansa. Siitä on saatavilla  molemmat, yksi- ja kaksitoimisilla koneistoilla varustetut versiot. Tämän malliston tunnistaa nimestä johdetusta kirjainyhdistelmästä BS. Mallit ovat siis BS 95 ja BS 97.

Drillinki on luonnollisesti se usean metsämiehen unelma. Monikäyttöisyys ja tyyli ovat asiat jotka tenhoavat drillingissä. Meillä tyypillisin versio, tuplahaulikko/kivääri-yhdistelmä onkin yhtä monikäyttöinen kuin haulikkorihla, mutta tarjoaa sen toisen haulipiipun kanalintujen pyyntiin. Blaserin mallistossa tämä drillinkiversio kantaa nimeä D99. Siitä löytyy myös muita erikoisversioita, kuten kahdella tai kolmella luotipiipulla varustetut versiot. Ne ovat nimetty luotipiippujen lukumäärän mukaan eli mallit ovat D99 Duo ja D99 Trio.

Viimeisin, ja kenties erikoisin lisäys Blaserin mallistoon on BD14. Tämä ”Bockdrilling” on käytännössä kuin haulikkorihla varustettuna vielä yhdellä pienemmällä luotipiipulla. Siinä siis yhdistyvät rihlan ja Bergstutzenin edut. Päällekkäispiippuisessa aseessa kolmas piippu on sijoitettu klassiseen eurooppalaiseen tyyliin piippuparin sivulle. Erityistä on se, että tämäkin piippuryhmä on edelleen Blaserin tyyliin aidosti vapaasti värähtelevä. Osumapiste ei siis muutu eikä elä sen mukaan mikä piippu laukaistaan ensin.

BD14 on varustettu aina kaksitoimisella koneistolla, eli se mahdollistaa kahden piipun perättäisen laukaisun samalla virityksellä. Piippujen avaussalvan vieressä sijaitsevalla valitsimella valitaan toimiiko ase haulikkorihlan vai kaksoisluodikon tavoin. Etumainen liipaisin laukaisee kummassakin tapauksessa isomman luotipiipun, eli alapiipun. Näin saavutetaan sekin etu että pienemmän, eli yleensä sen tarkempaan työhön käytetyn pienemmän kiväärikalipeerin piipun liipasin on helposti liipasinsormen ulottuvissa. BD14:n laukaisu on Blaserin tyyliin kevyellä, 650 gramman laukaisuvastuksella varustettu.

Tästä valikoimasta on NorDis valinnut vuodelle 2016 suomalaiseen käyttöön parhaiten soveltuvat mallit kampanjamalleiksi. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää siihen että osa malleista on saatavilla myös tarkan ammunnan erikoiskaliiperissa 6.5x47 Lapua. Tämä luonnollisesti ensimmäisenä meillä Suomessa, Lapuan kotimaassa.

Blaser BBF 95 – Pienriistajahtiin

  • Luotipiipun kaliiperivaihtoehdot 6.5x47 Lapua, 6.5x55, .308 Win.

Blaser-pikajalka renkaineen

20 kpl Lapua kokovaippa-patruunaa

Kampanjahinta 3360 €

 

Blaser BBF 97 – Pienten sorkkaeläinten ajojahteihin

  • Luotipiipun kaliiperivaihtoehdot  6.5x47 Lapua, 6.5x55, 7x65R, 8x57IRS

Shield SMS A65 punapiste + Osuma pikajalka

Standard-malli kaiverruksin

20 kpl Lapua Naturalis patruunoita

Kampanjahinta 3750 €

 

Blaser D99 – Tyylikäs klassikko moneen käyttöön

  • Luotipiipun kaliiperivaihtoehdot 6.5x55, 7x65R

Blaser pikajalka renkaineen

20 kpl Lapua Naturalis patruunoita

Kampanjahinta 5150 €