Ruutia ja rautaa -blogi

1.3.2016

   
   
   
   
   
   
 

NorDis kampanja-aseet 2016: Blaser R8 X

Kun saksalainen maitoauton kuljettaja ja automekaanikko Horst Blaser 1950-luvulla ajautui asesepän ammattiin, syy oli hyvin inhimillinen. 

Kaiken takana oli nimittäin rakkaus. Blaserin appiukko-kokelas kun oli hyvin tiukka ja ammattistaan ylpeä mies. Luonnollisesti hän halusi tyttärelleen kunniallisen ammatin omaavan miehen ja hyväksyi siksi vain oman alansa miehen, eli asesepän vävykseen. 

Niin oli Horstilla edessään ammatin vaihto ja asesepän opinnot. 

Oliko se sitten sama inhimillnen syy, rakkaus, joka iskosti nuorelle sepälle päähän erään tärkeän johtoajatuksen? Sitä ei tarina kerro mutta turvallisuudesta tuli joka tapauksessa tärkein ominaisuus Blaserin suunnittelemissa aseissa. Toinen johtava ohjenuora siirtyi vanhasta ammatista, eli autotekniikan puolelta. Ihan hukkaan siis ei mennyt sekään kokemus. Kyseessä oli nimittäin modernien tuotantotekniikoiden yhdistäminen perinteiseen keskieurooppalaiseen aseseppä-perinteeseen. Blaser onkin ollut yksi uraauurtavista asevalmistajista CNC-tekniikoiden käytössä. 

Näistä eväistä syntyi ensimmäinen Blaser, haulikkorihla nimeltään Diplomat. Jo tässä ensimmäisessä Blaserissa oli asemerkille tunnusomainen viritin. Perinteisen aseen turvallisuutta parannettiin siis rakentamalla lukkomekanismi joka viritetään vasta juuri ennen laukauksen ampumista. Näin asetta olisi turvallista kantaa patruunat pesässä. Kuten Blaserin nykyaseita tuntevat tietävät, Horst Blaser asetti tällä ensimmäisellä innovaatiollaan melko vahvat pohjat nykyisille keskieurooppalaisille aseille. Sekä Mauser että Sauer ovat seuranneet tätä linjaa ja varustaneet nykyiset mallinsa virittimillä perinteisen varmistimen sijaan. 

Matka jatkuu lähemmäs nykypäivää. Blaser on yrityksenä aina ollut modernin teknologian pää-äänenkannattajia, ja toisaalta sitä ovat aina johtaneet perinteisen saksalaisen aseseppäkoulutuksen saaneet miehet. Luonnollisesti nykyinenkin toimitusjohtaja on koulutukseltaan aseseppä. Vain siten voidaan huolehtia siitä että perinteet ja innovaatiot yhdistyvät parhaalla tavalla. 

Merkittävä askel tällä polulla nähtiin kun Blaser esitteli vuonna 1993 ensimmäisen suoravetolukkoisen kiväärinsä, R93:n. Sekin oli periaatteessa vain yksi polku evoluutiossa, sillä jo edellinen malli, kymmenen vuotta aikaisemmin esitelty SR830 sisälsi paljon samoja piirteitä. Vaikka sen lukitus pohjautuikin vielä Mauser 98:sta tuttuun kaksinokkaiseen sulkuun ja nostettavaan kampeen, aseessa oli luonnollisesti viritin ja itse sulku liikkui jo kiskoilla. 

R93:ssa oli kuitenkin kaksi asiaa jotka se pyrki tekemään paremmin kuin vanhat sota-ajan Mauserit. Sen sulkunokkien pinta-ala haluttiin suuremmaksi kuin Mauser 98:n, ja siinä myös onnistuttiin. Mauserin 56 neliömillin lukituspinta-ala saatiin nostettua 66 neliömillimetriin. Lisäksi lukko suunniteltiin niin että mitä suurempi paine iskupohjaan kohdistuisi, sitä lujemmin lukkonokat piippuun lukittuisivat. Näillä eväillä saatiinkin aikaiseksi mekanismi joka esimerkiksi DEVA:n testien mukaan kestää huomattavan korkeita paineita. 

Kehityksen täytyy kuitenkin mennä eteenpäin. Kun 15 vuotta oli kulunut ja satoja tuhansia aseita valmistettu, oli aika tuoda päivitetty versio Blaserin näkemyksestä julkisuuteen. Vuonna 2008 esitelty Blaser R8 on ulkoisesti hyvin edeltäjänsä oloinen, mutta sisäisesti kuitenkin hyvin erilainen kivääri. Sen turvallisuutta on edelleen parannettu muuttamalla esimerkiksi sulkumekanismia. Nyt lukitusnokkien pinta-ala on jo 96 neliömillimetriä ja sulkunokkien muotokin erilainen. Lisäksi koko lukon mittasuhteita suurennettiin niin että nyt suurimmatkin Afrikka-kaliiperit mahtuvat riittävällä patruunakapasiteetilla lukkokehyksen sisään. Käytännössä koko lukkokehys, piippu ja kaikki lukon sisällä olevat osat on suunniteltu uudestaan mahdollistamaan tämä. 

Jotta  perinteinen R93 saisi arvoisensa seuraajan Blaser on julkaissut valikoiduille markkinoille oman kiinteällä makasiinilla varustetun version R8:sta. Esimerkiksi Ranskassa, USA:ssa ja myöskin Suomessa arvostetaan edelleen kiinteän makasiinin selkeyttä ja yksinkertaisuutta, joten R8X (Amerikassa nimellä R8S) näki viime vuonna päivänvalon. 

R8X:n patruunakapasiteetti eri kaliipereissa on sama kuin irtolippaallakin varustetun R8-version, ja lippaan kaliiperikohtainen sisäosa on sama molemmissa versioissa. Myös lukko ja piiput ovat luonnollisesti samat, vain lipasrakenne on yksinkertaistettu. Vaikka eräs Blaserin suurimmista hyödyistä, aseen lyhyyteen perustuva metsästettävyys, on saatu innovaatiotyön kautta yhdistettyä irtolippaaseen, ei irtolipas Blaserin mielestä ole kuitenkaan R8:n tärkein ominaisuus. Nopeus, tarkkuus, turvallisuus ja monipuolisuus ovat edelleen ne Blaserin kulmakivet. Tätä kaikkea tarjoaa myös R8X. 

Blaser R8X on varustettu säänkestävällä ja ergonomisella Professional-tukilla. Tukki on synteettinen ja se on varustettu sateellakin pitävän otteen tarjoavilla kumitetuilla otepinnoilla. Synteettisen tukin piippu-ura on myös mitoitettu niin että kaikki piipputyypit sopivat samaan tukkiin. Näin saavutetaan parhaalla tavalla monipuolisuus, sama ase kun voi olla sekä kevyt koiramiehen kivääri että raskaspiippuinen tarkkuuskivääri. Vain piippua vaihtamalla, parin minuutin työn jälkeen. 

Koska räätälöitävyys on todellakin yksi Blaserin kaltaisen vaihtopiippukiväärin eduista, NorDis on vuodeksi 2016 räätälöinyt asiakkailleen valmiiksi viisi erilaista variaatiota R8X:n pohjalta.

Vuoden 2016 kampanjakiväärit ovat: 

Blaser R8X Standard

-Kaliiperit 6.5x55, .308 Win, 8x57 IS ja 9.3x62

-Mukaan 20 kpl Lapua Naturalis patruunoita

-Kampanjahinta 2490 €

 

Blaser R8X AT

-Kaliiperit 6.5x55, .308 Win, 8x57 IS ja 9.3x62

-A-Tec Hertz 87 vaimennin

-Mukaan 20 kpl Lapua Naturalis patruunoita

-Kampanjahinta 2600 €

 

Blaser R8X Match Lapua

-Kaliiperi 6.5x47 Lapua

-Raskas Match-piippu uritettuna ja 18x1 vaimenninkierteellä

-Mukaan 40 kpl Lapua Naturalis patruunoita

-Kampanjahinta 2850 €

 

Blaser R8X Match

-Kaliiperit 6.5x55 ja .308 Win

-Raskas Match-piippu uritettuna ja 18x1 vaimenninkierteellä

-Kampanjahinta 2950 €

 

Blaser R8X Target

-Kaliiperit 6.5x47 Lapua, 6.5x55 ja .308 Win.

-Standard-piippu vaimenninkierteellä

-A-Tec Hertz 150 vaimennin

-Blaser Carbon bipodi ja adapteri

-Mukaan 20 kpl Lapua Naturalis patruunoita

-Kampanjahinta 3300 €